Διεθνή

Νέα τεχνολογία για ανεμογεννήτριες σε περιοχές με χαμηλούς ανέμους

Νέα τεχνολογία για ανεμογεννήτριες σε περιοχές με χαμηλούς ανέμους

Η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει την αύξηση της ανταγωνιστικής αιολικής ενέργειας

H VTT Research Technology Center (VTT) έχει διερευνήσει τα δυναμικά και οικονομικά οφέλη της νέας τεχνολογίας αιολικής ενέργειας. Η τεχνολογία θα αυξήσει σημαντικά τα οφέλη της αιολικής ενέργειας και θα επιτρέψει την ανταγωνιστική χρήση της αιολικής ενέργειας στη Φινλανδία.

Οι μεγάλες επενδύσεις πραγματοποιούνται στην αιολική ενέργεια, υπογραμμίζουν τη σημασία αυτής της νέας και ανταγωνιστικής τεχνολογίας.

Η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και πάνω από 10% στην Ευρώπη.

Η VTT έχει διερευνήσει το δυναμικό αιολικής ενέργειας της Φινλανδίας και έχει συγκρίνει διάφορες γενιές της σχετικής τεχνολογίας. Οι ανεμογεννήτριες επίγειου εδάφους είναι συχνά χτισμένες σε ανοικτές θέσεις, όπου υπάρχει αρκετός άνεμος.

Το πρόβλημα είναι ότι οι χαμηλοί άνεμοι δεν παράγουν επαρκή ισχύ.

Ωστόσο, η νέα τεχνολογία παρέχει μεγαλύτερες λεπίδες, από την προηγούμενη γενιά ανεμογεννητριών.

Η έρευνα VTT αποκάλυψε ότι οι ανεμογεννήτριες νέας γενιάς είναι επίσης λογικά αποδοτικές σε χαμηλές ανέμους. Αυτό θα επιτρέψει στους τουρμπίνες να βρίσκονται πιο ελεύθερα στο μέλλον, για παράδειγμα σε δασικές εκτάσεις.

Η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει την αύξηση της ανταγωνιστικής αιολικής ενέργειας.

Αν και το επενδυτικό κόστος των νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλότερο από ό, τι πριν, υπάρχει μια πενταπλάσια ευεργετική αύξηση του δυναμικού που προσφέρεται, σε σύγκριση με την παλαιότερη τεχνολογία.

Με βάση τις ίδιες παραδοχές κόστους, η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας (86 TWh), ενώ το δυναμικό της παλαιάς τεχνολογίας περιοριζόταν σε περίπου 16 TWh.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης