Διεθνή

Νέα «πυρά» Τrump εναντίον Καναδά και Ε.Ε. για τους «τεράστιους δασμούς» τους

Νέα «πυρά» Τrump εναντίον Καναδά και Ε.Ε. για τους «τεράστιους δασμούς» τους

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται πιο τεταμένη από κάθε άλλη φορά στα 42 χρόνια της ιστορίας της G7, καθώς η πολιτική του Τραμπ που συνοψίζει το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» εγείρει τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και να ανοίξουν πελώρια διπλωματικά σχίσματα

O πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε χθες τον Καναδά, τη Γαλλία και γενικότερα την Ε.Ε. ότι επιβάλλουν «τεράστιους δασμούς» και εγείρουν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο.

Μόλις μία ημέρα πριν συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Κεμπέκ, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό (σ.σ. του Καναδά ) ΤζάστινΤριντό και στον πρόεδρο (της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν ότι επιβάλλουν στις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και δημιουργούν μη νομισματικούς φραγμούς». Πρόσθεσε ότι «αδημονεί να τους δει» σήμερα.

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται πιο τεταμένη από κάθε άλλη φορά στα 42 χρόνια της ιστορίας της G7, καθώς η πολιτική του Τραμπ που συνοψίζει το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» εγείρει τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και να ανοίξουν πελώρια διπλωματικά σχίσματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που είχε επενδύσει σε μια στενή προσωπική σχέση με τον Τραμπ, επισήμανε ότι οι υπόλοιπες χώρες της G7--η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, καθώς και η δική του χώρα--πρέπει να παραμείνουν «ευγενικές» και παραγωγικές, αλλά συμπλήρωσε πως «κανένας ηγέτης δεν κυβερνάει για πάντα», ενώ ξεκαθάρισε πως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν καμιά πρόθεση να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

«Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μην νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους. «Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω από όλα, αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό προέβλεψε σκληρές συζητήσεις για το εμπόριο, πάντως άλλες χώρες της G7, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία, μοιάζουν να μην έχουν την πρόθεση να προκαλέσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά ούτε να κάνουν παραχωρήσεις.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης