Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μοχλός πίεσης στο Ιράν η πτώση της τιμής του πετρελαίου - Ο ρόλος Ευρώπης και Κίνας

Μοχλός πίεσης στο Ιράν η πτώση της τιμής του πετρελαίου - Ο ρόλος Ευρώπης και Κίνας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump επιτείνει την επίθεσή του κατά του Ιράν.
Τώρα σχεδιάζει το παιχνίδι για μέγιστη πίεση.
Η είδηση ότι ο D. Trump ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως είναι το κλειδί.
Η Σαουδική Αραβία και ορισμένοι από τους στενούς συμμάχους της στον Κόλπο, καθώς και ο ηγέτης των χωρών που δεν συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία περικοπής παραγωγής - η Ρωσία - είναι οι μόνοι παραγωγοί που έχουν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.
Έτσι, σε περίπτωση αυξημένης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους, οι δυνητικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα βλάψουν τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ που δεν έχουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Στόχος είναι να αρχίσουν να μειώνονται οι τιμές του πετρελαίου τώρα που οι ΗΠΑ έχουν φέρει σε δεινή θέση  την οικονομία της Τουρκίας και έχουν βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία να βελτιώσει τη δημοσιονομική της θέση για το υπόλοιπο του 2018.
Η Τουρκία είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας και με την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 75 δολάρια ανά βαρέλι πετρέλαιο έχει μια τεράστια αποστράγγιση των συναλλαγματικών της αποθεματικών, σε μια εποχή που οι αγορές νομισμάτων και ομολόγων της βρίσκονται υπό σοβαρή πίεση από ένα ισχυρό δολάριο.
Μην σκεφτείτε για ένα δευτερόλεπτο η τουρκική λίρα δεν βοήθησε στην πτώση της.
Πρόκειται για μια κλασική επίθεση υβριδικού πολέμου σε μια χώρα που δεν παίζει σύμφωνα με τους κανόνες των ΗΠΑ.
Όμως, τώρα που η αμερικανική οικονομία του Trump απειλείται από το υψηλό ενεργειακό κόστος, επιδιώκει να βελτιώσει αυτή την κατάσταση, ενώ παράλληλα θέλει να ασκήσει πίεση στα οικονομικά του Ιράν μες την μείωση της τιμής του πετρελαίου.
Η κρατική εταιρία Saudi Arabian Oil Co. αύξησε την επίσημη τιμή πώλησής της για το αραβικό ελαφρύ αργό για την αποστολή του Ιουλίου στην Ασία κατά 20 σεντς στα 2,10 δολάρια το βαρέλι περισσότερο από το δείκτη αναφοράς της Μέσης Ανατολής, ανέφερε η εταιρεία.
Η τρίτη συνεχής αύξηση της κατηγορίας της εταιρείας την φέρνει στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2014.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό σηματοδοτεί ότι οι Σαουδάραβες είναι σίγουροι για τη ζήτηση για το πετρέλαιο τους στις ασιατικές αγορές.
Αυτό είναι σίγουρα ένα σημάδι ότι πιστεύουν ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση της ιρανικής παραγωγής σε δύο μήνες, όταν οι κυρώσεις θα των ΗΠΑ θα επιβληθούν.

Το Ιράν έχει φίλους

Όμως, η πτώση των πωλήσεων πετρελαίου το 2012, όταν το Ιράν υπέστη κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ήταν περίπου 800.000 βαρέλια ημερησίως, από τα 3,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Και σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Επειδή οι Κινέζοι έχουν ξεκινήσει με επιτυχία ένα συμβόλαιο συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου σε γουάν, το λεγόμενο συμβόλαιο petroyuan, είναι κάτι το οποίο βολεύει το Ιράν για να αποφύγει τις κυρώσεις.
Αυτό θα εξασφαλίσει μια πιο σταθερή ροή ιρανικού πετρελαίου στους πελάτες του το φθινόπωρο του 2018.
Έτσι, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ενδέχεται να σταματήσουν τις αγορές ιρανικού πετρελαίου, η Κίνα μπορεί και πιθανότατα θα αυξήσει τις αγορές της, αντισταθμίζοντας τις απώλειες για την Τεχεράνη.
Επιπλέον, η Ινδία, η οποία αντιστάθηκε στις ΗΠΑ το 2012 συνεχίζοντας τις αγορές ιρανικού πετρελαίου, έχει ήδη ανακοινώσει ότι προτίθεται να συνεχίσει να αγοράζει από την Τεχεράνη παρά τις κυρώσεις.
Το Ιράν είναι πολύ σημαντικό για τη μελλοντική ανάπτυξη της  Ινδίας, καθώς η διαμάχη της με το Πακιστάν δεν της επιτρέπει να αποτελεί επίσημο μέρος της πρωτοβουλίας One Belt, One Road της Κίνας.
Τέλος, το υπέρ του Ιράν είναι το ρωσικό καθεστώς ανταλλαγής πετρελαίου για αγαθά, όπου η Ρωσία αγοράζει 500.000 βαρέλια την ημέρα πετρελαίου σε αντάλλαγμα για ρωσικά αγαθά, όπως και οι προηγούμενες συμφωνίες που είχε το Ιράν με την Ινδία.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Trump πιέζει τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή και να προωθήσει τις αγορές πετρελαίου.




Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης χρησιμοποιείται εδώ για να ωθήσει τις τιμές κάτω στην πτώση.



Όμως, το πρόβλημα είναι ότι το πετρέλαιο έχει εισέλθει σε νέα φάση ανάπτυξης.
Το μηνιαίο γράφημα (πηγή: Investing.com) είναι αναμφισβήτητα διογκωμένο και το τριμηνιαίο ακόμη περισσότερο.



Θα χρειαζόταν εβδομαδιαίο κλείσιμο κάτω από το χαμηλό των 61,76 δολαρίων για να αλλάξουν τα θεμελιώδη.
Το Brent διαπραγματεύεται μόλις κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι.
Ο μόνος τρόπος για να υποχωρήσει η τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια το καλοκαίρι του 2018 είναι εάν το Ιράν δεν αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή του με πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και το δολάριο αρχίζει να ανατιμάται, καταστρέφοντας την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό θα ασκήσει πτωτική πίεση στο ευρώ και το γιουάν, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά νομίσματα για να αγοράσουν πετρέλαιο, το οποίο το Ιράν με χαρά θα δεχτεί.
Εάν τα νέα εργαλεία που διαθέτει είναι επαρκή για να αντισταθμίσουν τις κυρώσεις, τότε είναι πολύ πιθανό να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλί.
Όμως, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του Trump, η Κίνα θα αγοράζει πετρέλαιο από όσους έχουν υπερπροσφορά με έκπτωση η οποία έρχεται υπό μορφή νομισματικού αρμπιτράζ των δαπανών στο δικό της νόμισμα.
Και αυτό θα είναι το κλειδί για το Ιράν, που πωλεί το πετρέλαιο του σε οποιοδήποτε νόμισμα προσφέρεται και τα χρησιμοποιεί για να σταθεροποιήσει τις αγορές συναλλάγματος του.
Να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία χρειάζεται την τιμή του πετρελαίου στα 90 δολάρια το βαρέλι για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό του 2018.
Όμως, το μεγάλο στοίχημα είναι το τι θα κάνει η Ευρώπη.
Θα βρει ένα νόμιμο τρόπο να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν με ευρώ χωρίς να προκαλέσει την οργή του Trump;

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης