Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Λιβύη απειλεί να αποχωρήσει τον ΟΑΠΕΚ αν επανεκλεγεί γ.γ. ο Al-Naki από το Κουβέιτ

H Λιβύη απειλεί να αποχωρήσει τον ΟΑΠΕΚ αν επανεκλεγεί γ.γ. ο Al-Naki από το Κουβέιτ
Η Λιβύη επέμεινε να εξεταστεί η υποψηφιότητα που πρότεινε η ίδια για τη θέση αυτή και όταν ο εν λόγω υποψήφιος απορρίφθηκε, αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
Η Λιβύη δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από τον Οργανισμό Αραβικών Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών (OAΠEΚ), όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) Mustafa Sanalla στο περιθώριο της συνεδρίασης του Οργανισμού στο Κάιρο.
Η αντιπροσωπεία της Τρίπολης αντιτάχθηκε στην απόφαση των άλλων μελών του ΟΑΠΕΚ να ανανεωθεί για τέταρτη φορά η θητεία του Κουβεϊτιανού γ.γ. του Οργανισμού Abbas Ali Al-Naki για άλλα 3 χρόνια.
Η Λιβύη επέμεινε να εξεταστεί η υποψηφιότητα που πρότεινε η ίδια για τη θέση αυτή και όταν ο εν λόγω υποψήφιος απορρίφθηκε, ο Sanalla αρνήθηκε να συνεχίσει να συμμετέχει στις διαβουλεύσεις και αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
Αργότερα κατηγόρησε για λόμπι που εξυπηρετεί μόνο τα δικά τους συμφέροντά τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου.
Πριν από τον πόλεμο που ξέσπασε στη Λιβύη πριν από 3 χρόνια, η χώρα ήταν η 12η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο με παραγωγή περίπου 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια εμφύλιου πολέμου οι απώλειες για τα Λιβυκά ταμεία από τον τομέα του πετρελαίου έφθασαν τα 100 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τον Sanalla, η χώρα του προσβλέπει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου το 2017 από τα 600.000 βαρέλια την ημέρα που παρήγαγε τον Νοέμβριο σε 1,1 εκατομμύρια βαρέλια.
Ο ΟΑΠΕΚ ιδρύθηκε το 1968 για τη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου. Περιλαμβάνει 11 χώρες, την Αλγερία, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τη Λιβύη, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία, την Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης