Διεθνή

Fitch: Περιορισμένος ο αντίκτυπος των δασμών ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία

Fitch: Περιορισμένος ο αντίκτυπος των δασμών ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία

Στην Ε.Ε, ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών που επέβαλαν οι Η.Π.Α. στις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου, δεν θα είναι ιδιαίτερα αισθητός, καθώς οι εξαγωγές προς τις Η.Π.Α. αντιπροσωπεύουν το 3% της συνολικής παραγωγής της Ένωσης εκτιμά η Fitch Ratings

Η απόφαση της κυβέρνησης του Donald Trump να επιβάλει εν τέλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου (25% και 10%, αντίστοιχα) από Ε.Ε., Μεξικό και Καναδά, δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντική την παγκόσμιο οικονομία και την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνεται, αν και οι τρεις περιοχές προανήγγειλαν αντίποινα στην Ουάσιγκτον, η κατάσταση θα πρέπει να επιδεινωθεί σημαντικά προκειμένου να επηρεαστεί αρνητικά η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Ο άμεσος αντίκτυπος στον πληθωρισμό της αμερικανικής οικονομίας θα είναι, επίσης, περιορισμένος, εκτός εάν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί αισθητά.
Σε ό,τι αφορά στην Ε.Ε, ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών που επέβαλαν οι Η.Π.Α. στις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου, δεν θα είναι ιδιαίτερα αισθητός, καθώς οι εξαγωγές προς τις Η.Π.Α. αντιπροσωπεύουν το 3% της συνολικής παραγωγής του μπλοκ.
Ο Καναδάς, η Ε.Ε. και το Μεξικό αντιπροσώπευαν το 16%, 15% και το 9% των αμερικανικών εισαγωγών χάλυβα, αντίστοιχα, το 2017, επισημαίνεται.
Η χαλυβουργία των Η.Π.Α. θα επωφεληθεί από τους δασμούς, δεδομένου του μειωμένου ανταγωνισμού από τις φθηνότερες εισαγωγές.
Παράλληλα, παρατηρείται μία υγιής ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, χάρη στις σταθερές επιχειρηματικές δαπάνες, την ικανοποιητική κατασκευαστική δραστηριότητα και τη χαμηλή ανεργία, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Στο δυσμενές σενάριο ενός εμπορικού πολέμου, ο Καναδάς θεωρείται πιο ευάλωτος, σύμφωνα με τη Fitch, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από τις ΗΠΑ στο εμπόριο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης