Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ "μελετά" την απόφαση του Ιράν για την αύξηση του εμπλουτισμού ουρανίου

tags :
Η ΕΕ

Η ανακοίνωση των ιρανικών αρχών ερμηνεύεται ως πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιταχύνει την πραγματοποίηση των υποσχέσεών της ότι θα συνεχίσει την αγορά πετρελαίου από το Ιράν

Η ΕΕ κάλεσε σήμερα 5/6/2018 την Τεχεράνη να συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τις πυρηνικές δραστηριότητές της και «μελετά» την απόφαση των ιρανικών αρχών να αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να εμπλουτίζει το ουράνιο.
Το Ιράν ενημέρωσε χθες Δευτέρα τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για τη δρομολόγηση ενός σχεδίου με στόχο να αυξηθεί η ικανότητά του να εμπλουτίζει το ουράνιο με την αύξηση του αριθμού των μηχανών φυγοκέντρησης, ανακοίνωσε σήμερα ο ιρανός αντιπρόεδρος Ali Akbar Salehi.
«Μελετάμε τις ανακοινώσεις» των ιρανικών αρχών, δήλωσε η εκπρόσωπος της υπάτης εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Επιτροπή.
«Θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα όσο το Ιράν θα συνεχίσει να σέβεται τις δικές του», υπενθύμισε η εκπρόσωπος.
«Αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Η IAEA επιβεβαίωσε για 11η φορά ότι το Ιράν συνεχίζει να σέβεται τη συμφωνία και ετοιμαζόμαστε για να υπερασίσουμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα (από τις αμερικανικές κυρώσεις) και να διαφυλάξουμε τη συμφωνία», πρόσθεσε. «Θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να διαφυλάξουμε τα οφέλη της συμφωνίας για το Ιράν», διαβεβαίωσε η Κοτσιγιάντσιτς.
«Αυτό που κάνουμε δεν παραβιάζει τη συμφωνία» που συνήφθη τον Ιούλιο 2015 στη Βιέννη και από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν στις 8 Μαΐου, υποστήριξε ο Salehi τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Η ανακοίνωση ενός σχεδίου για την αύξηση της ικανότητας του Ιράν να εμπλουτίζει το ουράνιο «δεν σημαίνει πως θα αρχίσουμε τη συναρμολόγηση των μηχανών φυγοκέντρησης» για να χρησιμοποιηθούν, διευκρίνισε. «Τα βήματα αυτά δεν σημαίνουν πως οι διαπραγματεύσεις (με την Ευρώπη) απέτυχαν», πρόσθεσε ο Salehi.

Η ανακοίνωση των ιρανικών αρχών ερμηνεύεται ως πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιταχύνει την πραγματοποίηση των υποσχέσεών της, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή.
Οι Ευρωπαίοι έχουν κυρίως δεσμευθεί να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν παρά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων στις αρχές Αυγούστου.
Η διαδικασία είναι περίπλοκη, εξηγεί η Κομισιόν. Το σχέδιο έγκειται στη χρησιμοποίηση του ευρώ ως νομίσματος για τις συναλλαγές που γίνονταν μέχρι τώρα σε δολάρια. Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται ανάμεσα στην κεντρική τράπεζα της χώρας αγοραστή και της ιρανικής κεντρικής τράπεζας.
Η ΕΕ αγόρασε 20% του πετραλαίου που πωλήθηκε το 2017 από το Ιράν έναντι πόσού 9 δισεκ. δολαρίων. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς το Ιράν ανήλθαν κατά την ίδια περίοδο σε σχεδόν 10 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης