Διεθνή

Trudeau για κυρώσεις: Μας προσβάλλουν τα περί εθνικής «απειλής» των ΗΠΑ από τον Καναδά

tags :
Trudeau για κυρώσεις: Μας προσβάλλουν τα περί εθνικής «απειλής» των ΗΠΑ από τον Καναδά

Για «προσβολή» του Καναδά από τις ΗΠΑ, κάνει λόγο ο Justin Trudeau

Τα περί «εθνικής απειλής» των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Καναδά, με αφορμή το σχετικό άρθρο που επικαλέστηκε ο Donald Trump για να επιβάλει τους εμπορικούς δασμούς, αποτελούν μία ευθεία προσβολή για τη χώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Justin Trudeau.
Μιλώντας στο κανάλι «NBC», ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης δήλωσε πως είναι δυνατόν να εκτιμάται «ότι ο καναδικός χάλυβας που βρίσκεται στον αμερικανικό στρατό, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια απειλή;».
«Οι στρατιώτες μας που είχαν αγωνιστεί και πέθαιναν μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στα βουνά του Αφγανιστάν, στέκονταν δίπλα ο ένας στον άλλο σε μερικά από τα πιο δύσκολα μέρη του κόσμου, ήταν πάντα εκεί για έναν άλλο -αυτό είναι προσβλητικό για αυτούς», συμπλήρωσε.
Την περασμένη Παρασκευή (1/6), ο Καναδάς προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μετά την απόφαση του Donald Trump να ενεργοποιηθούν οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο και για την Οττάβα, όπως συνέβη για ΕΕ και Μεξικό.
Παράλληλα, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης - βάσει του Κανονισμού 20 της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Βορείου Αμερκής (NAFTA)- ως απάντηση στην κίνηση των ΗΠΑ.
«Αυτοί οι μονομερείς δασμοί, επιβλήθηκαν υπό τη λανθασμένη αντίληψη ότι προστατεύεται η ασφάλεια των ΗΠΑ.
Είναι αντίθετοι με τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο αλλά και αντίθετοι με τους κανόνες του ΠΟΕ», ανέφερε η Chrystia Freeland, υπουργός Εξωτερικών του Καναδά.
Επίσης, σημείωσε ότι «ο Καναδάς θα συνεργαστεί στενά με την ΕΕ, η οποία επίσης κατέθεσε ανάλογη πρόταση στον ΠΟΕ, αλλά και με τις άλλες χώρες που πλήττονται προκειμένου να αντισταθεί στην επιβολή των δασμών».
Η καναδική κυβέρνηση απάντησε στην Ουάσιγκτον με δασμούς της τάξεως του 25% και 10% σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων συνολικής αξίας 16,6 δισεκ. δολαρίων ετησίως, μετά την απόφαση του Ρεπουμπλικάνου για επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό και τον Καναδά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης