Διεθνή

B. Zangeneh (Ιράν): Η Total έχει 60 μέρες για να απαλλαγεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

B. Zangeneh (Ιράν): Η Total έχει 60 μέρες για να απαλλαγεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος υπέγραψε συμφωνία με την ιρανική κυβέρνηση στα τέλη του 2016

«60 μέρες έχει στη διάθεσή της η Total για να απαλλαγεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, για να μην ακυρώσει τη συμμετοχή της σε ένα μεγάλο έργο για την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου» υπογράμμισε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Bijan Zangeneh.

Συγκεκριμένα, στις 16 Μαΐου η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι: «αποσύρεται από το Ιράν εξαιτίας της απόφασης των ΗΠΑ να επαναφέρουν την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της χώρας της Μέσης Ανατολής».

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας είναι αδύνατον να συνεχίσει τις δραστηριότητές της που αφορούν την εκτέλεση έργου αξίας 2 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος South Pars, στην ομώνυμη περιοχή, που είναι πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Μάλιστα είχε αναφέρει ότι αν δεν εξαιρεθεί η Total από τις αμερικανικές κυρώσεις, θα διακόψει πλήρως τις δραστηριότητές της στη χώρα πριν από τις 4 Νοεμβρίου του 2018.

Ωστόσο, ο κ. Zangeneh δήλωσε ότι η Total διαπραγματεύεται αυτήν την περίοδο με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να παραμείνει στο έργο.

«Η Total έχει 60 μέρες για να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια αυτών των 60 ημερών, η γαλλική κυβέρνηση μπορεί επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη διασφάλιση της παραμονής της Total στο Ιράν. Διαφορετικά, η China National Petroleum Company (CNPC) θα την αντικαταστήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ιρανός υπουργός δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο πετρελαίου και η επιτροπή ενέργειας του κοινοβουλίου του Ιράν συμφώνησαν σε συνάντηση την Τρίτη για να ξεπεράσουν τις σημερινές δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο γραμματέας του υπουργείου ενημέρωσε τους εκπροσώπους της επιτροπής σχετικά με τον τρόπο πώλησης του ιρανικού πετρελαίου και την εξασφάλιση νέων αγοραστών μετά την απόσυρση των ΗΠΑ,

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης