Διεθνή

Πώς ο Barak Obama ανέτρεψε τα ενεργειακά σχέδια του Donald Trump

tags :
Πώς ο Barak Obama ανέτρεψε τα ενεργειακά σχέδια του Donald Trump
Ο Trump επιδιώκει την ενίσχυση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και λίγο μετά την ανακοίνωση του Obama, οι σύμμαχοι του στην ενεργειακή βιομηχανία ισχυρίστηκαν ότι μπορεί να αποκρούσει την κίνηση μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του
Η κίνηση του προέδρου Barak Obama να μπλοκάρει τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική και τον Ατλαντικό  θα μπορούσε να διαταράξει μερικά από τα  υψηλού προφίλ σχέδια για την ενέργεια του διαδόχου του.
Ο Donald Trump επιδιώκει την ενίσχυση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και λίγο μετά την ανακοίνωση του Obama, οι σύμμαχοι του στην ενεργειακή βιομηχανία ισχυρίστηκαν ότι ο Trump μπορεί να αποκρούσει την κίνηση μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
Άλλοι, όμως επισημαίνουν ότι ο νόμος του Obama δεν παρέχει στον Trump μια πορεία προς τα εμπρός, και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου μπορεί να μην έχουν το χρόνο να κάνουν κάτι γι 'αυτό.
Η απόφαση του Obama, να απαγορεύσει τις γεωτρήσεις σε ευαίσθητες περιοχές πιθανώς να δημιουργεί μια πρόκληση για τον Trump.
Περιβαλλοντικές ομάδες και Δημοκρατικοί του Κογκρέσου είχαν ενθαρρύνει τον Obama να ασκήσει την εξουσία του για  να αποσύρει από τα εδάφη της υφαλοκρηπίδας μελλοντικές μισθώσεις και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία διάταξη στο νόμο που να επιτρέπει στο νέο Πρόεδρο να αντιστρέψει την απόφαση η δράση.
Σε κάθε περίπτωση, o Trump είναι πιθανό να προσπαθήσει να ακυρώσει την απόφαση, αλλά θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα νομικές προκλήσεις, ίσως από τις περιβαλλοντικές ομάδες, δήλωσε ο David Konisky, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικών Υποθέσεων στο Indiana University School of Public.
Θα μπορούσε να πάρει στα δικαστήρια πολλά χρόνια για να εκδώσουν απόφαση, πρόσθεσε.
Το Κογκρέσο είναι επίσης απίθανο να επιλύσει το ζήτημα αμέσως μετά την αλλαγή του νόμου, δήλωσε ο Konisky.
Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή υπάρχει μικρό ενδιαφέρον να ξεκινήσουν έργα εξερεύνησης στην Αρκτική και τον Ατλαντικό, δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν βυθισμένες στην ύφεση περισσότερο από δύο χρόνια.
Αλλά , επίσης, οφείλεται εν μέρει στο πολυάσχολο νομοθετικό πρόγραμμα του Κογκρέσου.
Με μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση στο Λευκό Οίκο, προτεραιότητα δίνεται σε θέματα "σήμα κατατεθέν" όπως το Obamacare, οι δημοσιονομικοί κανονισμοί και η μείωση των φόρων.
"Μονιμότητα δεν υπάρχει πουθενά στην πράξη για το λόγο αυτό», δήλωσε ο Christopher Guith, αντιπρόεδρος για την πολιτική στο Εμπορικό Ινστιτούτο Ενέργειας των ΗΠΑ.
Σημείωσε ότι, σε αντίθεση με τις περιβαλλοντικές ομάδες, ο πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε τη λέξη "μόνιμη" για να περιγράψει τη δράση του, προφανώς επειδή ο νόμος δεν προβλέπει ρητώς την αρχή για μια μόνιμη απαγόρευση γεωτρήσεων.
Ο Obama είπε ότι απέσυρε την περιοχή από μελλοντικές μισθώσεις, εν μέρει λόγω των προκλήσεων του καθαρισμού σε κάθε σημαντική διαρροή πετρελαίου στην Αρκτική.
Με τον τρόπο αυτό, εν δυνάμει έθεσε τις βάσεις για μια άμυνα με βάση την προστασία του περιβάλλοντος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης