Διεθνή

Την αναβίωση της πετροχημικής βιομηχανίας εξετάζει η Ρουμανία

Την αναβίωση της πετροχημικής βιομηχανίας εξετάζει η Ρουμανία
Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η χώρα έχει αποθέματα στην περιοχή των 100 δισ. κυβικών μέτρων με υψηλή περιεκτικότητα σε μεθάνιο και παραγωγή 11 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως
Την αναζωογόνηση της βιομηχανίας των πετροχημικών της εξετάζει η Ρουμανία καθώς η παραγωγική ικανότητα πετρελαίου της χώρας μειώθηκε περισσότερο από το μισό που διέθετε το 1990, σύμφωνα με το μηνιαίο περιοδικό Energy Industry Review, που επικεντρώνεται στον ενεργειακό τομέα της Ρουμανίας.
Ειδικότερα, η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης μείωσε την ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας πετρελαίου σε 13,7 εκατομμύρια τόνους το 2017 σε σύγκριση με τους 35 εκατομμύρια τόνους το 1990.
Το 1990, μια καταστροφή βιομηχανικής διάλυσης οδήγησε στην κατεδάφιση 102 μεγάλων μονάδων από τα υπάρχοντα 132, σύμφωνα με το περιοδικό.
Δύο μεγάλα ρουμανικά διυλιστήρια πετρελαίου έκλεισαν. Η αυστριακή εταιρεία OMV Petrom έκλεισε το 2011 ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ρουμανίας, το Arpechim Pitesti, το 2011. Νωρίτερα το 2008, η Αυστριακή Petrochemical Holding έκλεισε ένα άλλο μεγάλο διυλιστήριο, την RAFO Onesti. Άλλα τρία μικρότερα διυλιστήρια: Astra-Ploiesti, Steaua Romana-Campina και Darmanesti έχουν επίσης κλείσει.
Σύμφωνα με την ανασκόπηση το ζήτημα επαναβιομηχανοποίησης είναι πιο επιτακτικό από ποτέ, όχι μόνο για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για την ίδια την ύπαρξη του κράτους.
Το 2007, 12.000 εργαζόμενοι εργάστηκαν στη χημική βιομηχανία, αλλά το 2016, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 3.800.
Ο Oltchim Ramnicu Valcea, ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών προϊόντων στη Ρουμανία, απασχολούσε 4.800 εργαζομένους το 2007 και το 2016 μετά την αφερεγγυότητα, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε μόλις 1.900 εργαζόμενους.
Ως εκ τούτου, μια πολιτική αφιερωμένη στην επαναδημιουργία της βιομηχανίας είναι απολύτως απαραίτητη για τη Ρουμανία, ειδικά επειδή η χώρα είναι μέλος της ΕΕ από το 2007.
Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η χώρα έχει αποθέματα στην περιοχή των 100 δισ. Κυβικών μέτρων με υψηλή περιεκτικότητα σε μεθάνιο και παραγωγή 11 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.
Παρά την παραγωγή αυτή, η εγχώρια κατανάλωση της Ρουμανίας είναι περίπου 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Συνεπώς, απαιτούνται εισαγωγές 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων / έτος για την κάλυψη της σημερινής εγχώριας ζήτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης