Διεθνή

Η Ολλανδία κλείνει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα – «Χτύπημα» για την RWE

Η Ολλανδία κλείνει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα – «Χτύπημα» για την RWE
"Θα εξετάσουμε τη νομική δράση εάν εφαρμοστεί ο νόμος όπως προτείνεται σήμερα"  ανέφερε σε ανακοίνωσή της η  γερμανική εταιρεία
Η Ολλανδία θα απαγορεύσει τη χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη δεκαετία και θα κλείσουν δύο από τις πέντε μονάδες που λειτουργούν με καύση άνθρακα στα τέλη του 2024, εκτός εάν αλλάξουν καύσιμα.
Ο νόμος που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομίας Eric Wiebes την Παρασκευή 18/5/2018 ισχύει για τα εργοστάσια που κατασκευάσθηκαν τη δεκαετία του 1990, ενώ τα νεώτερα θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τα τέλη του 2029 και σηματοδοτεί το πρώτο βήμα προς το στόχο της κυβέρνησης να κλείσει όλα τα εργοστάσια με άνθρακα μέχρι το 2030.
Τα δύο πρώτα εργοστάσια λειτουργούν από τη Γερμανική  RWE και τη Σουηδική Vattenfall στο Geertruidenberg και το Άμστερνταμ αντίστοιχα από το 1994. Τα υπόλοιπα τρία κατασκευάστηκαν το 2015 και το 2016.
Η RWE, η οποία εκμεταλλεύεται επίσης ένα από τα νεότερα εργοστάσια με καύση άνθρακα, δήλωσε ότι είναι απογοητευμένη από τις αποφάσεις, καθώς δεν προσφέρει καμία αποζημίωση για την απαγόρευση άνθρακα και για τα 3,2 δισ. ευρώ (3,8 δισ. δολάρια), που η RWE δήλωσε ότι επένδυσε στο νεότερο εργοστάσιο κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης.
«Αναμένουμε σημαντικές συνέπειες για τις δραστηριότητές μας», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση. "Θα εξετάσουμε τη νομική δράση εάν εφαρμοστεί ο νόμος όπως προτείνεται σήμερα."
Η θυγατρική της  Vattenfall, Nuon, δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με το νόμο και θα κλείσει το εργοστάσιό της με άνθρακα, γνωστό ως Hemweg-8, στα τέλη του 2024.
Το κλείσιμο των μονάδων με καύση άνθρακα θα βοηθήσει την κυβέρνηση να επιτύχει το στόχο της μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 49% σε σχέση με το επίπεδο του 1990 μέχρι το 2030.
Οι εκπομπές ήταν 13% χαμηλότερες πέρυσι από ό, τι το 1990.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης