Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brostrøm: Γιατί κρίνεται επιτακτική η στροφή εταιρειών πετρελαίου στην καθαρή ενέργεια

Brostrøm: Γιατί κρίνεται επιτακτική η στροφή εταιρειών πετρελαίου στην καθαρή ενέργεια
Η Ευρώπη θα δει ακόμη μεγαλύτερα αιολικά πάρκα σύντομα
Την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου την ώρα που τα ταμεία τους είναι εύπορα, υποστήριξε ο βορειοαμερικανός επικεφαλής της ολλανδικής πετρελαϊκής εταιρείας Ørsted που έχει μετατρέψει την περισσότερη παραγωγή ενέργειας σε παράκτια αιολική ενέργεια.
Όπως ανφέρεται στο περιοδικό Forbes που ειδικεύεται στον τομέα των επιχειρήσεων, πριν από μια δεκαετία ο Thomas Brostrøm, πρόεδρος της Ørsted North America αναγνώρισε ότι σε μια αγορά που όλο και πιέζεται, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές είναι μονόδρομος.
Τούτου δοθέντος, δραστηριοποιείται σε έργα αιολικής ενέργειας στη Μασαχουσέτη, το Νιου Τζέρσεϋ και τη Βιρτζίνια.
Ειδικότερα, αποχώρησε από μια πετρελαϊκή εταιρεία πριν από μια δεκαετία σε μία που παρήγαγε το 54% της ενέργειας από τον άνεμο το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους ενώ αγγίζει το 68% φέτος.
«Έτσι προτιμάμε να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα, αποκτώντας εμπειρογνωμοσύνη στην αιολική ενέργεια, καθώς εάν οι εταιρείες πετρελαίου ολιγωρήσουν, δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη μετάβαση λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών ορυκτών καυσίμων».
«Πρέπει να ξεκινήσετε τώρα και θα έχετε μια καλή κεφαλαιακή βάση» ήταν το μήνυμα του Thomas Brostrøm, ο οποίος τόνισε ότι «ακόμα και αν βρείτε δαπανηρή και δύσκολη την μετάβαση, διατηρήσετε την υπομονή στους μετόχους σας έτσι ώστε να περιμένετε την ώρα που θα αναπτυχθούν οι νέες αγορές».
Η Ørsted επωφελήθηκε από μια εισροή μετρητών ύψους 2 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της ύφεσης που συνέβαλε στην επιβίωση της μετάβασης σε σκληρούς οικονομικούς χρόνους.
Ο Brostrøm υποστηρίζει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες αντιμετωπίζουν το ίδιο σενάριο:
«Όταν το συγκρίνω με μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ, δεν νομίζω ότι είναι τόσο διαφορετικό, διότι προφανώς πρέπει τώρα να αρχίσετε να ψάχνετε για έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και να φυτέψετε μερικούς σπόρους για να επωφεληθείτε από τις κατάλληλες ευκαιρίες που θα προκύψουν».
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει στόχο να καλύψει το 14% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης