Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δάνειο 800 εκατ. δολ. της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ

Δάνειο 800 εκατ. δολ. της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ
Οι κρατικές BOTAS και SOCAR θα λάβουν δάνεια ύψους 400 εκατ. δολ. η κάθε μία με εγγυήσεις της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε δύο δάνεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα για την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αντίστοιχα για την κατασκευή του αγωγού Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), ο οποίος θα μεταφέρει Αζέρικο φυσικό αέριο στην γειτονική μας χώρα και μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα.
Τα δάνεια θα δοθούν μέσω της Διεθνούς Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (IBRD), θυγατρικής της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας BOTAS με κρατικές εγγυήσεις και διάρκεια 24 ετών και στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Southern Gas Corridor (SGC) επίσης με κρατικές εγγυήσεις και διάρκεια 30 ετών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κρατικής ενεργειακής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, Rovnaq Abdullayev, το έργο συνολικού κόστους 8,5 δισ. δολαρίων αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με περίπου 4 δισ. δολάρια από ιδιωτικές επενδύσεις και τα υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από δάνεια.
Στον αγωγό συμμετέχει η SOCAR με μερίδιο 58%, η BOTAS με μερίδιο 30%, ενώ το υπόλοιπο 12% των δικαιωμάτων διατηρεί η ΒΡ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης