Διεθνή

FT: Ανησυχητική η μείωση των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια του Ηνωμένου Βασιλείου

FT: Ανησυχητική η μείωση των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια του Ηνωμένου Βασιλείου
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει την πρόσβαση στην ΕΤΕ μετά το Brexit
«Δραματική και ανησυχητική» χαρακτηρίστηκε η επενδυτική συμπεριφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα της καθαρής ενέργειας την τελευταία τριετία, αναφέρουν οι Financial Times.
Το ποσοστό της βρετανικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πηγές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα - συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών - έχει διπλασιαστεί μεταξύ του 2009 και του περασμένου έτους, όταν σημείωσε άνοδο 50%.
Σύμφωνα με την επιτροπή περιβάλλοντος, η παραπάνω τάση αποτιμάται σε ετήσια πτώση των επενδύσεων κατά 10% το 2016, 50% το 2017, με τα μέλη της επιτροπής να κατηγορούν την ηγεσία των Συντηρητικών για μια σειρά από πολιτικές αποφάσεις που περιλαμβάνουν περικοπές στις επιδοτήσεις της πράσινης ενέργειας.
Συγκεκριμένα, από το 2015, οι υπουργοί ιδιωτικοποίησαν την Πράσινη Τράπεζα Επενδύσεων, αφαιρούν την απαλλαγή από τις κλιματικές αλλαγές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μειώνουν τα τιμολόγια τροφοδοσίας για μικρής κλίμακας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει ακυρώσει την πολιτική μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία επρόκειτο να αρχίσει το 2016, και να καταργήσει έναν ανταγωνισμό ύψους 1 δισ. λίρας για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια αερίου.
Οι βουλευτές ζήτησαν από τους υπουργούς να δημοσιεύσουν ένα σχέδιο για να εξασφαλίσουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για το Ηνωμένο Βασίλειο για να καλύψει τους "προϋπολογισμούς άνθρακα" - μείωση των εκπομπών άνθρακα σε "καθαρό μηδέν" μέχρι το 2050.
Η Επιτροπή κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τη διατήρηση της σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μετά την Brexit, επιτρέποντας συνεχή πρόσβαση στη χρηματοδότηση έργων πράσινης υποδομής σε πρώιμο στάδιο.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει την πρόσβαση στην ΕΤΕ μετά το Brexit και ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει να καταρτίζει εναλλακτικά σχέδια.
Το Τμήμα Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής υπογράμμισε ότι: «Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τους στόχους μας για την αλλαγή του κλίματος και θα έχουμε επενδύσει 2,5 δις δολάρια για καινοτομίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2021. Θα εξετάσουμε προσεκτικά αυτή την έκθεση και θα ανταποκριθούμε πλήρως».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης