Διεθνή

Ρωσία, Τουρκία και Ιράν δηλώνουν «εγγυητές» της Συρίας

Ρωσία, Τουρκία και Ιράν δηλώνουν «εγγυητές» της Συρίας
Με κοινή τους δήλωση οι ΥΠΕΞ των τριών χωρών τονίζουν την πρωτοβουλία τους στην ενίσχυση της δυναμικής για την επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία
Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν είναι «έτοιμοι» να γίνουν εγγυητές στη Συρία, σύμφωνα με την κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.
Στην κοινή δήλωση αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι «το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία εκφράζουν την προθυμία τους να διευκολύνουν και να γίνουν εγγυητές της υπό διαπραγμάτευση προβλεπόμενης συμφωνίας μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης».
Στη δήλωσή τους οι κ.κ. Sergey Lavrov, Mevlut Cavusoglu και Javad Zarif αναφέρουν ακόμη, ότι «πιστεύουμε ακράδαντα, ότι αυτή η συμφωνία θα είναι καθοριστικής σημασίας, για τη δημιουργία της απαραίτητης δυναμικής για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ακόμη, αναφέρουν ότι «το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία είμαστε πεπεισμένοι, ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή σύγκρουση» και τονίζουν, ότι συμφωνούν στην «σημασία» της επέκτασης της κατάπαυσης του πυρός, την «ανεμπόδιστη» διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στη Συρία.
Οι τρεις χώρες επανέλαβαν στην κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών τον «πλήρη σεβασμό» τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Αναγνώρισαν επίσης το «βασικό» ρόλο των προσπαθειών του ΟΗΕ για την επίλυση της συριακής κρίσης.
Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν επίσης την «αποφασιστικότητα» των χωρών τους για την καταπολέμηση των ισλαμιστικών οργανώσεων Daesh και al-Nusra.
Τέλος, ανέφεραν ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να προσκαλέσει ο Πρόεδρος του Καζακστάν Nursultan Nazarbayev την Συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Αστάνα για διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρεθεί λύσει στη μακροχρόνια εμφύλια σύρραξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης