Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τον Nord Stream 2 στη γερμανική ακτή της Βαλτικής

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τον  Nord Stream 2  στη γερμανική ακτή της Βαλτικής
Το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ή στις αρχές του επόμενου έτους θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τις τράπεζες για την χρηματοδότηση του αγωγού
Η κοινοπραξία δυτικών εταιρειών και η ρωσική εταιρεία Gazprom που πρόκειται να κατασκευάσει τον αμφιλεγόμενο υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Γερμανία ανακοίνωσε την Τρίτη 15/5/2018 ότι ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες στον κόλπο Greifswald στα ανοικτά των Γερμανικών ακτών στη Βαλτική.
"Πέντε dredgers εργάζονται τώρα για την τάφρο για τις δύο γραμμές αγωγών", ανακοίνωσε η κοινοπραξία με έδρα το Zug της Ελβετίας. Το Nord Stream 2 θα αποτελείται από δύο αγωγούς που εκτελούνται παράλληλα.
"Τα προπαρασκευαστικά έργα είναι σύμφωνα με την έγκριση σχεδιασμού της εξόρυξης του Stralsund", ανέφερε. Η ρυθμιστική αρχή χορήγησε στην κοινοπραξία άδεια τον Ιανουάριο για την κατασκευή του αγωγού στα γερμανικά χωρικά ύδατα.
Το έργο έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες σχετικά με το κατά πόσον η πρόσθετη διαδρομή για τη μεταφορά αερίου της Σιβηρίας στη Γερμανία απευθείας από τον επόμενο χρόνο είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, οικονομικά και γεωπολιτικά.
Οι περιβαλλοντολόγοι στη Γερμανία και τη Φινλανδία εξακολουθούν να προσπαθούν να σταματήσουν τη χορήγηση αδειών, λέγοντας ότι οι αρχές πρέπει να φροντίσουν περισσότερο ώστε ο αγωγός να μην θέσει σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή.
Η κοινοπραξία επεσήμανε ότι θα μετριάσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερο εισαγόμενο αέριο στο μέλλον.
Ο Nord Stream 1, με 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ξεκίνησε το 2010.
Για το Nord Stream 2 θα ξεκινήσουν συνομιλίες με  τράπεζες για την χρηματοδότηση το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ή στις αρχές του επόμενου έτους.
Παράλληλα η Δανία πρέπει ακόμα να αποφανθεί εάν ο αγωγός μπορεί να κατασκευαστεί κοντά στην ακτή της ενώ διαδικασίες αδειοδότησης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη στη Σουηδία και τη Ρωσία.
Οι δυτικοί εταίροι της Gazprom είναι οι ενεργειακές εταιρείες Uniper, Wintershall, Engie, η OMV της Αυστρίας και η ομάδα Anglo-Dutch Shell.
Η επιτροπή ανταγωνισμού της Πολωνίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει κινήσει διαδικασία εναντίον της Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών που χρηματοδότησαν το Nord Stream 2 για ενδεχόμενη παραβίαση  των αντιμονοπωλιακών νόμων.
Η Πολωνία βλέπει τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα διπλασιάσει τη δυνατότητα εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ως απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ισχυρίζεται ότι θα ενισχύσει την ήδη δεσπόζουσα θέση της Gazprom στην αγορά.

wwww.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης