Διεθνή

Τρόπους προστασίας των ευρωπαϊκών εταιρειών στο Ιράν αναζητά η ΕΕ – Οι απειλές των ΗΠΑ

tags :
Τρόπους προστασίας των ευρωπαϊκών εταιρειών στο Ιράν αναζητά η ΕΕ – Οι απειλές των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να «τιμωρήσουν» τους ευρωπαϊκούς ομίλους που θα αγνοήσουν τις κυρώσεις ενάντια στην Τεχεράνη
Αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλλημα είναι η ΕΕ, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, καθώς δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις των ΗΠΑ, μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο John Bolton, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Donald Trump, προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να δεχθούν σκληρό κτύπημα εάν αγνοήσουν τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αναλυτές αναφέρουν ότι το μπλοκ των 28 μελών θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα μίγμα επιβολής κυρώσεων, μιας καταγγελίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και γραμμών πίστωσης σε ευρώ για τον περιορισμό της έκθεσης σε οικονομικά εμπόδια που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ.
Τα κεφάλαια που έχουν τεθεί σε απειλή είναι πολύ υψηλότερα από τα περιουσιακά στοιχεία μερικών ευρωπαϊκών πολυεθνικών και από το αυξανόμενο - αλλά ακόμη μέτριο - εμπόριο μεταξύ του Ιράν και της ΕΕ.
«Δεν πρόκειται μόνο για το Ιράν και δεν αφορά μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα ορισμένων ευρωπαϊκών εταιρειών», δήλωσε ο Cornelius Adebahr, πολιτικός αναλυτής για το Ιράν στο think tank της Carnegie Europe και προσέθεσε «πρόκειται για το τι σημαίνει η διατλαντική σχέση».
Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να αντιδράσει στις ενέργειες των ΗΠΑ στο Ιράν, οι Γάλλοι, Γερμανοί και Βρετανοί υπουργοί Εξωτερικών είχαν συνάντηση σήμερα 15/5 με τον Ιρανό ομόλογό τους Mohammad Javad Zarif .
Τα αμερικανικά μέτρα θέτουν σε κίνδυνο περισσότερα από 20 δισ. ευρώ του ετήσιου εμπορίου ΕΕ-Ιράν και μεγάλες συμβάσεις για εταιρείες όπως τον πετρελαϊκό όμιλο Total και την αυτοκινητοβιομηχανία της Renault.
Ακόμη πιο σημαντικό, θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά οφέλη για την Τεχεράνη που η Ευρώπη θεωρεί ουσιαστικής σημασίας για να διατηρηθεί ζωντανή η πολυμερής πυρηνική συμφωνία του 2015 που εγκατέλειψε ο Trump την περασμένη εβδομάδα.
Η απειλή του αποκλεισμού των κυρώσεων και μιας καταγγελίας του ΠΟΕ βοήθησε την ΕΕ να επικρατήσει σε προηγούμενες μάχες στη δεκαετία του 1990 έναντι των κυρώσεων της Ουάσιγκτον που απέβλεπαν στην αποτροπή του εμπορίου και των επενδύσεων στην Κούβα, το Ιράν και τη Λιβύη.
Όμως οι δεσμοί μεταξύ των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι πολύ βαθύτεροι σήμερα και η διοίκηση του Trump είναι απρόθυμη να δώσει στην Ευρώπη πολλές ειδικές ευνοϊκές υπηρεσίες.
Αν και το Ιράν προστέθηκε τον Μάρτιο σε έναν κατάλογο περιφερειών και χωρών που ενδέχεται να είναι επιλέξιμες για δραστηριότητες της ΕΤΕπ, οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι δεσμεύσεις θα χρειαστούν υπογραφή από τα κυριότερα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ.
Το Ιράν θα πρέπει επίσης να αποδείξει την τήρηση των τραπεζικών απαιτήσεων, όπως η κατοχύρωση επαρκών διασφαλίσεων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
 Ο Matthew Levitt, συνάδελφος του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή, υποστήριξε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατηγικές της ΕΕ σήμαιναν ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες τείνουν να συμμορφώνονται με τις κυρώσεις, δεδομένου ότι «δίνουν προτεραιότητα στην αμερικανική τους επιχείρηση για την ιρανική τους επιχείρηση».
Μέχρι στιγμής όμως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι κατηγορηματικοί ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να συμμορφωθούν με τα μέτρα και να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράν εντός προθεσμιών 90 ή 180 ημερών.
Ακόμη και η συμφωνία των ΗΠΑ να χορηγήσουν εξαιρέσεις σε εταιρείες της ΕΕ μπορεί να μην ταιριάζει στην Ευρώπη.


wwww.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης