Διεθνή

Ηλεκτροκίνητος δρόμος: Το σουηδικό project που θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων

Ηλεκτροκίνητος δρόμος: Το σουηδικό project που θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων
Το χρηματοδοτούμενο από το κράτος project, που ονομάζεται eRoadArlanda και κοστίζει περίπου 5.82 εκατομμύρια δολάρια
Ο ηλεκτροκίνητος δρόμος στη Σουηδία, ο οποίος είναι ο πρώτος στον κόσμο που χρεώνει οχήματα καθώς κινούνται, δίνει υποσχέσεις ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του υψηλού κόστους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, υποστηρίζουν οι επικεφαλής των έργων Vattenfall και Elways στο Reuters.
Το χρηματοδοτούμενο από το κράτος project, που ονομάζεται eRoadArlanda και κοστίζει περίπου 50 εκατομμύρια κορώνες (5.82 εκατομμύρια δολάρια), χρησιμοποιεί ένα τροποποιημένο ηλεκτρικό φορτηγό που μεταφέρει φορτίο από το αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης στον κοντινό κόμβο Logistics της Postnord.
Μια ηλεκτροκίνητη ράγα που είναι ενσωματωμένη στην άσφαλτο του δρόμου μήκους 2χλμ. (1,24 μίλια) φορτώνει αυτόματα το φορτηγό καθώς ταξιδεύει πάνω από αυτό.
Ένας κινητός βραχίονας που είναι συνδεδεμένος με το όχημα αναγνωρίζει τη θέση της σιδηροτροχιάς στο δρόμο και η φόρτιση σταματά όταν το όχημαακινητοποιηθεί.
Το σύστημα υπολογίζει επίσης την κατανάλωση ενέργειας του οχήματος, γεγονός που καθιστά δυνατή τη χρέωση του ηλεκτρικού κόστους ανά όχημα και χρήστη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Elways, Gunnar Asplund, δήλωσε ότι η φόρτιση κατά την οδήγηση θα σήμαινε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν χρειάζονται πλέον μεγάλες μπαταρίες - που μπορεί να αντιπροσωπεύουν το μισό κόστος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου - για να εξασφαλίσουν ότι έχουν αρκετή ισχύ για να ταξιδεύουν σε απόσταση.
"Οι ηλεκτροκίνητοι δρόμοι θα επιτρέψουν μικρότερες μπαταρίες και θα κάνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμα φθηνότερα από τα ορυκτά καύσιμα" σημείωσε.
Ο κ. Asplund δήλωσε ότι η σουηδική κυβέρνηση, που χρηματοδοτεί το έργο, είναι ικανοποιημένη από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Η Elways έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την τεχνολογία των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων και αποτελεί μέρος μιας σουηδικής κοινοπραξίας που υποστηρίζει το έργο eRoadArlanda, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την εταιρεία υποδομών NCC και την Vattenfall, η οποία παρέχει ενέργεια από το εθνικό δίκτυο στο σιδηρόδρομο.
"Αυτοί οι δρόμοι θα επιτρέψουν στα ηλεκτρικά οχήματα να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς τεράστιες, δαπανηρές και βαριές μπαταρίες", δήλωσε ο Markus Fischer, εκπρόσωπος της Vattenfall, προσθέτοντας ότι η τοποθέτηση του βραχίονα σε καινούργια αυτοκίνητα θα είναι φθηνότερη από τη μετασκευή των σημερινών μοντέλων.
Η Vattenfall σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι οι ηλεκτροφόροι δρόμοι θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από φορτηγά, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των συνολικών εκπομπών  της οδικής κυκλοφορίας.
"Το κόστος επένδυσης ανά χιλιόμετρο εκτιμάται ότι είναι μικρότερο από το κόστος χρήσης των εναέριων γραμμών, όπως και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον", πρόσθεσε.
Η δοκιμή του  eRoadArlanda ξεκίνησε τον Απρίλιο και θα διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες ώστε το ηλεκτρικό όχημα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης