Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα αντιφατικά μηνύματα της Ρωσίας για την συμφωνία του ΟΠΕΚ

Τα αντιφατικά μηνύματα της Ρωσίας για την συμφωνία του ΟΠΕΚ
Ο Vladimir Putin στηρίζει το σχέδιο του ΟΠΕΚ, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής της Rosneft το απορρίπτει 
Μία εσωτερική διαφωνία στη Ρωσία εγείρει ερωτηματικά αναφορικά με το αν το σχέδιο του ΟΠΕΚ να παγώσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα υλοποιηθεί, καθώς ενώ ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε έτοιμος για μία σχετική κίνηση, ο επικεφαλής της Rosneft, η οποία πιστώνεται το 40% των ρωσικών πετρελαϊκών εξαγωγών, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του.
«Τα σχόλια του Sechin σαφώς και στέλνουν μεικτά μηνύματα και αυξάνουν τις υποψίες ότι η Ρωσία δε θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, χρησιμοποιώντας τις σχετικές κουβέντες μόνο για να ανεβάσει τις τιμές του μαύρου χρυσού, την ίδια ώρα που οι εξαγωγές της βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ», τόνισε ο αναλυτής της Clipper Data, Troy Vincent, προσθέτοντας ότι ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα απλά παίζει τα χαρτιά της προς όφελος της, όπως και κάθε άλλη μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι λόγοι είναι πολύ βαθύτεροι από τις εν λόγω εκτιμήσεις της αγοράς, καθότι οι δύο άνδρες έχουν πολύ διαφορετικά ενδιαφέρονται και οφέλη από την εν λόγω εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, η ρωσική κυβέρνηση έχει πληγεί από την πτώση των εσόδων που προέρχονταν από τη φορολόγηση του πετρελαίου σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τη ζημιά που έχει υποστεί η Rosneft, με τον Putin να εκτιμά ότι η πτώση των τιμών δεν επηρεάζει την κρατική εταιρία σε τέτοιο σημείο ώστε να καταφεύγει σε τόσο μεγάλο βαθμό στην υπερπαραγωγή.
Κοινός παράγοντας όμως στις δύο πλευρές αποτελεί το κατά πόσο οι χώρες του ΟΠΕΚ θα προχωρήσουν όντως σε συμφωνία στα τέλη του Νοεμβρίου, γεγονός που ο επικεφαλής της Rosneft αμφισβήτησε ανοιχτά.
«Παρά τις όποιες εσωτερικές πολιτικές σκευωρίες λαμβάνουν χώρα μέσα στο Κρεμλίνο την παρούσα στιγμή, η συμμετοχή της Ρωσίας στην εν λόγω συμφωνία είναι σημαντική μεν, αλλά μόνο σχετική εάν ο ίδιος ο Οργανισμός τηρεί τις δεσμεύσεις της για την μείωση της παραγωγής, προϋπόθεση που εξαρχής είναι δύσκολη», σημειώνει ο αναλυτής της Frontier Strategy Group, Mark McNamee.
«Νοιώθοντας σίγουρος για την αδυναμία του ΟΠΕΚ να εφαρμόσει τις περικοπές, ο Sechin επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα άντλησης», τονίζει ο McNamee για τον επικεφαλής της Rosneft, ο οποίος ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι η άποψή του δεν εκφράζει και την άποψη της ρωσικής κυβέρνησης.
Με τη Ρωσία να δείχνει μέχρι στιγμής διατεθειμένη μόνο για μία μερική μείωση παραγωγής, η οποία ενδέχεται να μη γίνει δεκτή από τον ΟΠΕΚ, μένει να δούμε εάν η Μόσχα θα καταφέρει μέχρι τον επόμενο μήνα να μετατραπεί από «δέκτη τιμών» που ήταν μέχρι τώρα, σε χώρα που καθορίζει τις τιμές του πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης