Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία προτείνει ίδρυση κοινοπραξίας για την προστασία της Ουκρανίας από τις απώλειες του Nord Stream

Η Γερμανία προτείνει ίδρυση κοινοπραξίας για την προστασία της Ουκρανίας από τις απώλειες του Nord Stream
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas έκανε την πρόταση, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους ομολόγους του από τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίοι αντιτίθενται στον αγωγό
Η Γερμανία πρότεινε τη σύσταση κάποιου είδους κοινοπραξίας προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει το ρόλο της ως χώρα διαμετακόμισης για το ρωσικό αέριο μόλις τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas έκανε την πρόταση, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, κατά τη διάρκεια συνάντησης  στη Λιθουανία την Παρασκευή 11/5/2018 με τους ομολόγους του από τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίοι αντιτίθενται στον αγωγό.
Η Γερμανία υποστήριξε το Nord Stream 2, ο οποίος θα διέρχεται από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, αλλά η καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς σαφήνεια στον ρόλο της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικής διαδρομής για το φυσικό αέριο.
"Κάνουμε εντατικές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε τη διαμετακόμιση αερίου μέσω της Ουκρανίας στο μέλλον", δήλωσε ο Maas μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας σύμφωνα με το Reuters.
«Σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε μια κοινοπραξία για να διασφαλίσουμε ότι αυτό συμβαίνει», είπε, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο νέος αγωγός, μια πρωτοβουλία της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών, μέσω της Βαλτικής θα διπλασιάσει τη εξαγωγική ικανότητα της Ρωσίας στη Γερμανία.
Τα κράτη της Βαλτικής φοβούνται ότι ο αγωγός θα μπορούσε να αυξήσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να υπονομεύσει το ρόλο της Ουκρανίας ως διαδρομή διαμετακόμισης φυσικού αερίου, η οποία παρέχει πολύτιμα έσοδα στη χώρα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
"Είναι πολύ σημαντικό ότι κανένα τέτοιο σχέδιο δεν θα δώσει σε κανένα προμηθευτή (φυσικού αερίου) μεγαλύτερη μόχλευση στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Sven Mikser.
"Θεωρούμε ότι αυτό το έργο είναι πολύ έξω από την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και είναι πολύ επιζήμιο για την Ουκρανία", δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Linas Linkevicius. "Πιστεύουμε ότι δεν είναι καθαρά οικονομικό έργο, έχει πολιτική διάσταση".
Η Πολωνία αντιτίθεται επίσης στον αγωγό, ο οποίος θα κοστίσει το Κίεβο πολύτιμο εισόδημα διαμετακόμισης και θα μπορούσε να διευκολύνει τη Ρωσία να διακόψει τις προμήθειες μεταξύ των χωρών χωρίς να ενοχλήσει τη Γερμανία, τον μεγαλύτερο πελάτη της.
Την εβδομάδα αυτή, το αντιμονοπωλιακό γραφείο της Πολωνίας ξεκίνησε διαδικασία εναντίον των κατασκευαστών του Nord Stream 2, υποστηρίζοντας  ότι το σχέδιο δημιουργεί ανησυχίες για τον ανταγωνισμό.
Ο Maas απέκλεισε κάθε αύξηση της στρατιωτικής συμμετοχής της χώρας του στην περιοχή της Βαλτικής.
"Προς το παρόν, δεν θα είναι δυνατόν για εμάς να ενισχύσουμε τους αριθμούς στρατευμάτων εδώ", είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης