Διεθνή

Μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου του ΟΠΕΚ - Αναλυτικά διαγράμματα

Μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου του ΟΠΕΚ - Αναλυτικά διαγράμματα
Tα παγκόσμια αποθέματα θα βρεθούν σε τροχιά συρρίκνωσης το δεύτερο μισό του 2018
Με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η συμμόρφωση των χωρών του ΟΠΕΚ απέναντι στη συμφωνία για περικοπές στο πετρέλαιο με στόχο την εξισορρόπηση της αγοράς.
Στο ίδιο επίπεδο συμμόρφωσης κινούνται και οι χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ παρά το γεγονός ότι η Ρωσία αύξησε ελαφρά την παραγωγή του αργού πετρελαίου.
Ειδικότερα, το ποσοστό συμμόρφωσης του ΟΠΕΚ απέναντι στη συμφωνία ανήλθε στο 150% για τον Μάρτιο του 2018, με τη συνολική παραγωγή να υποχωρεί κατά 201 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2018, στα 31,96 εκατ. βαρέλια συνολικά.





Σε ότι αφορά τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία, το ποσοστό συμμόρφωσης ανήλθε στο 120%, με τον επικεφαλής του ΟΠΕΚ, Barkindo, να δηλώνει ότι η Ρωσία «συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις μελλοντικές συμφωνίες για την εξισορρόπηση της αγοράς».
Δεν υπήρχε, ξανά, καμία ένδειξη ότι η Σαουδική Αραβία ή άλλοι μεγάλοι παραγωγοί έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγή για να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές ή για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη Βενεζουέλα.
Η υπερπροσφορά πετρελαίου έχει σχεδόν εξαλειφθεί έπειτα από 15 μήνες περιορισμών στην παραγωγή.
Καθώς η παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα μειώνεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τα παγκόσμια αποθέματα θα βρεθούν σε τροχιά συρρίκνωσης το δεύτερο μισό του 2018
Τέλος, η εγκαθίδρυση των ΗΠΑ στη χορεία των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών παγκοσμίως αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα της Ουάσιγκτον στη γεωπολιτική σκακιέρα, υπονομεύοντας κατά το bloomberg τη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ.
Ο ΙΕΑ, που συντονίζει την ενεργειακή πολιτική των βιομηχανοποιημένων κρατών, ανακοίνωσε ότι τα παγκόσμια αποθέματα στις ανεπτυγμένες χώρες θα μπορούσαν να μειωθούν στο μέσο όρο της πενταετίας, ακόμα και τον Μάιο.
Σημειώνεται ότι στις 22 Ιουνίου του 2018, οι χώρες του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν στη Βιέννη προκειμένου να συζητήσουν την πορεία της συμφωνίας, καθώς και τα επόμενα βήματα τα οποία θα λάβουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης