Διεθνή

Ράλι για το πετρέλαιο υπό τον φόβο έλλειψης των αποθεμάτων

Ράλι για το πετρέλαιο υπό τον φόβο έλλειψης των αποθεμάτων
Η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση σε άλλες βασικές χώρες παραγωγής πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα, η Λιβύη και η Νιγηρία δημιουργούν κινδύνους πρόσθετων απωλειών στην παραγωγή την  ώρα που περιορίζονται σημαντικά  τα αποθέματα
Στον απόηχο της απόφασης Τραμπ για έξοδο των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και για επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της πετρελαιοπαραγωγού χώρας, έχει ωθήσει ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Ειδικότερα, το πετρέλαιο έφτασε τα 71 δολάρια ανά βαρέλι, φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2014 σημειώνοντας αύξηση κατά 2.2% αυτή την βδομάδα.
Το πετρέλαιο brent ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014 στα 77,20 δολάρια το βαρέλι.
Τα συμβόλαια αναφοράς για το brent σημείωσαν άνοδο 2,8% στα 77,00 δολάρια.
Η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση σε άλλες βασικές χώρες παραγωγής πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα, η Λιβύη και η Νιγηρία δημιουργούν κινδύνους πρόσθετων απωλειών στην παραγωγή την  ώρα που περιορίζονται σημαντικά  τα αποθέματα.



Στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ, της Συρίας και του Ιράν η οποία έλαβε χώρα τις τελευταίες μέρες είναι μεταξύ των παραγόντων που προκαλούν ανησυχία.
«Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ – Ιράν ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου της Αμερικής για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και αυτό θα είναι ένας συνεχής γεωπολιτικός κίνδυνος» τόνισε ο ειδικός αναλυτής της Samsung Futures Kim Kwangrae στο Bloomberg.
«Η τιμή του πετρελαίου θα έφτανε τα 75 δολάρια καθώς είναι πιθανή η επιβολή πρόσθετων κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, με την αβεβαιότητα που επικρατεί στη Βενεζουέλα να περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο» πρόσθεσε.
Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι ενώ οι ΗΠΑ έχουν δώσει διορία 180 ημερών στους αγοραστές πετρελαίου του Ιράν για να τερματίσουν τις εισαγωγές, εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία καθώς οι ΗΠΑ πιθανώς να πρέπει να αντιμετωπίσουν την αντίθετη γνώμη σε όλα αυτά ορισμένων χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία.
Μάλιστα, του υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε σήμερα (11/5) ότι έχει συμμετάσχει σε αμοιβαία επωφελή συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου με το Ιράν βασισμένο σε εμπορικούς παράγοντες, χωρίς να επεξεργαστεί εάν θα συνεχίσει να παραμένει ή να περιορίζει τις εισαγωγές.
Ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αγοραστής ιρανικού αργού είναι η Κίνα, που εισήγαγε περίπου 900.000 βαρέλια την ημέρα στα μέσα του 2016, ποσότητα που μειώθηκε σε περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα το 2018.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος σε μεγάλη κινεζική πετρελαϊκή εταιρία, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις θα πλήξουν τις κινεζικές εταιρίες διύλισης οδηγώντας ανοδικά την τιμή του αργού. Κινεζικές εταιρίες διύλισης δήλωσαν, ωστόσο, ότι υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές, ιδιαίτερα στη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τη Δυτική Αφρική.
Στην Ινδία, που είναι επίσης σημαντικός αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, οι εταιρίες διύλισης ελπίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να εισάγουν ιρανικό αργό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης