Διεθνή

Επενδύσεις ηλιακής ενέργειας 1000 MW της Sky Power στο Ουζμπεκιστάν

Επενδύσεις ηλιακής ενέργειας 1000 MW της Sky Power στο Ουζμπεκιστάν
Η SkyPower θα είναι ο πρώτος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας στην ιστορία του Ουζμπεκιστάν
Σε επενδύσεις ηλιακής ενέργειας ύψους 1,3 δισ. δολαρίων στο Ουζμπεκιστάν θα προχωρήσει η καναδική εταιρεία Sky Power.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για την μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ιστορία του Ουζμπεκιστάν, καθώς η χώρα της Κεντρικής Ασίας και η καναδική εταιρεία ήρθαν σε συμφωνία για την αγορά ενέργειας.
Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyyoyev υπέγραψε διάταγμα που υποδηλώνει την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης για το σχέδιο και τις κρατικές εγγυήσεις.
Η SkyPower θα είναι ο πρώτος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας στην ιστορία του Ουζμπεκιστάν, σε στενή συνεργασία με την κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uzbekenergo.
Το έργο αυτό είναι επίσης η πρώτη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ του Ουζμπεκιστάν και μιας πραγματικά βορειοαμερικανικής εταιρείας.
Ο Francois-Philippe Champagne, Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της κυβέρνησης του Καναδά, δήλωσε ότι: «Η ανάπτυξη του Καναδά στον τομέα των απε και η ενθάρρυνση των εξαγωγών σε θέματα που χαρακτηρίζονται από αναπτυγμένες ιδέες και λύσεις αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Χαίρομαι που βλέπουμε τους ηγέτες της βιομηχανίας όπως η SkyPower Global να μας βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτή η ιστορική συνεργασία με την Ουζμπεκιστάν και την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην περιοχή και θα βοηθήσει στην εδραίωση της εμπειρίας του Καναδά σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev έπλεξε το εγκώμιο για την προοδευτική προσέγγιση στην ανάπτυξη της οικονομίας του έθνους και η SkyPower θα είναι το πρώτο έργο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στο Ουζμπεκιστάν.
Το έργο θα συνεισφέρει περίπου 2,9 δισ. Δολάρια στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ουζμπεκιστάν και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Αυτό θα φέρει τελικά το Ουζμπεκιστάν στο 10% περίπου της συνολικής ικανότητάς του για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, βοηθώντας το να επιτύχει τις δεσμεύσεις του για το κλίμα του 2030 στο Παρίσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης