Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν αυξάνει το γεωπολιτικό ρίσκο στη Μέση Ανατολή

tags :
Fitch: Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν αυξάνει το γεωπολιτικό ρίσκο στη Μέση Ανατολή
Αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου στη Μέση Ανατολή «βλέπει» η Fitch  
Η απόφαση του Donald Trump να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία (JCPOA) και να επιβάλει νέες αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν, συμβάλει στην αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου στη Μέση Ανατολή, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος, ο πλήρης αντίκτυπος εξαρτάται από τη σοβαρότητα του αντίκτυπου των κυρώσεων και την απάντηση του Ιράν.
Οποιοσδήποτε μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στις τιμές του πετρελαίου, του περιουσιακού στοιχείου που είναι άκρως σημαντικό για τους κρατικούς ισολογισμούς των κρατών της περιοχής, θα εξαρτηθεί επίσης από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κινήσεων από τις χώρες του Ο.Π.Ε.Κ. και τις Η.Π.Α..
Η απόσυρση της Ουάσιγκτον από την JCPOA θα μπορούσε να μεταβάλλει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της ιρανικής ηγεσίας, μεταξύ εκείνων που υιοθετούν μία πιο σκληρή με τη Δύση γραμμή και εκείνων που επιθυμούν συνεργασία με τις δυτικές χώρες, επισημαίνεται.
«Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ στηρίζουν μια πιο σκληρή προσέγγιση ενάντια του Ιράν», σχολιάζει ο οίκος, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση των Η.Π.Α. ενδέχεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις σε Συρία και Υεμένη.
Κλείνοντας, η Fitch αναφέρει ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος ανέκαθεν περιόριζε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών της Μέσης Ανατολής, όπως έγινε αντιληπτό και με την περίπτωση του Κατάρ, κατά το περασμένο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης