Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs : Οι επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου από την απόφαση των ΗΠΑ για το Ιράν

Goldman Sachs : Οι επιπτώσεις  στην αγορά πετρελαίου από την απόφαση των ΗΠΑ  για το Ιράν
H αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία επιφέρει οικονομικές κυρώσεις για το Ιράν αλλά και για όσους του προσφέρουν βοήθεια για την ανάπτυξη των πυρηνικών του όπλων
Στους κινδύνους που δημιουργεί στην αγορά πετρελαίου η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία εστιάζει η νέα έκθεση της Goldman Sachs στην οποία καταγράφεται και η ανησυχία για τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Η συμφωνία, την οποία είχαν διαπραγματευθεί οι ΗΠΑ, με άλλες πέντε μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, προέβλεπε τη σταδιακή άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σκοπός της ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ωστόσο, η Goldman Sachs προχωρά στην καταγραφή των τελευταίων εξελίξεων σχολιάζοντας την νέα πραγματικότητα.
H Σαουδική Αραβία που είναι ο πρώτος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει ελλείψεις στην τροφοδοσία σε πετρέλαιο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Η αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία επιφέρει οικονομικές κυρώσεις για το Ιράν αλλά και για όσους του προσφέρουν βοήθεια για την ανάπτυξη των πυρηνικών του όπλων, ενώ θα επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις από αυτές που ίσχυαν πριν από τη σύναψη της συμφωνίας.
Η προθεσμία  των 180 ημερών που λήγει στις 4 Νοεμβρίου εφαρμόζει κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου, στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και ενεργειακές βιομηχανίες του Ιράν καθώς και σε οικονομικά ιδρύματα που απασχολούνται με την κεντρική Τράπεζα του Ιράν.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι θα επιβάλλει εκ νέου ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων αναφορικά με το Ιράν έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 90 και 180 ημερών και θα περιλαμβάνουν κυρώσεις που θα στοχεύουν τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν και τις συναλλαγές με την κεντρική του τράπεζα.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η επανέκδοση όλων των δευτερευουσών κυρώσεων του Ιράν, σε συνδυασμό με τις αμερικανικές κυρώσεις στην Rusal εγείρουν τον κίνδυνο για δραματική μείωση της παραγωγής του Ιράν παρά την εξωτερική υποστήριξη.
Οι εκτιμήσεις της Goldman για μια πιο στενή αγορά πετρελαίου το 2018 και το 2019 θα μπορούσε να αφήσει το μέγεθος των απαιτούμενων μειώσεων των εισαγωγών από το Ιράν παρακάτω από το 20%.
 
Η αγορά

Και ενώ η απόφαση, σύμφωνα με την Goldman Sachs, «εισάγει» κινδύνους στην  αγορά σχετικά με τις προβλέψεις του Brent (στα $ 82,5 / bbl), παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν δυνητικοί μετριαστικοί παράγοντες.
Πρώτον, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απελευθερώσουν βαρέλια SPR για να αντισταθμίσουν τη χαμένη παραγωγή το Ιράν, ενώ η ζήτηση από το Ιράν θα μειωθεί επίσης λόγω των κυρώσεων.
Δεύτερον, το άρθρο 1245 του νόμου, το οποίο διέπει την εφαρμογή των πετρελαϊκών κυρώσεων στο Ιράν, ορίζει ότι η εφαρμογή τους απαιτεί εκτίμηση ως προς το αν «η τιμή και ο ανεφοδιασμός πετρελαίου και πετρελαιοειδών που παράγονται σε άλλες χώρες είναι επαρκείς για να επιτρέψει στους αγοραστές να μειώσουν σημαντικά τις ποσότητες που αγοράζουν από το Ιράν ».
Μεσοπρόθεσμα, η Goldman αναμένει μεγαλύτερη  στην προσφορά σχιστόλιθικού λόγω υψηλών τιμών, ειδικά μάλιστα μετά την δημιουργία αγωγών στην Permian
Η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση σε άλλες βασικές χώρες παραγωγής πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα, η Λιβύη και η Νιγηρία δημιουργούν κινδύνους πρόσθετων απωλειών στην παραγωγή την  ώρα που περιορίζονται σημαντικά  τα αποθέματα.
Στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ, της Συρίας και του Ιράν η οποία έλαβε χώρα τις τελευταίες μέρες είναι μεταξύ των παραγόντων που προκαλούν ανησυχία .
Παράλληλα η κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 600 kb / d κατά τους τελευταίους έξι μήνες (περισσότερα βαρέλια από ό, τι προς το παρόν κινδυνεύουν στο Ιράν), χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της παραγωγής.
Στην πραγματικότητα, η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας αυτή την εβδομάδα έχει οδηγήσει σε στάση τις τοπικές εξαγωγές.





www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης