Διεθνή

Συνάντηση Τrump - Πούτιν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία με το Ιράν προτείνει το Κρεμλίνο

Συνάντηση Τrump - Πούτιν μετά την αποχώρηση  των ΗΠΑ από την συμφωνία με το Ιράν προτείνει το Κρεμλίνο
Διπλωματική κινητικότητα με επίκεντρο την Ρωσία
Την συνάντηση του προέδρου Trump με τον Ρώσο πρόεδρο Putin πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Ryabkov, μιλώντας στο Bloomberg.
Ο Ryabkov θα βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη για να συζητήσει τα ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Η συνάντηση των δύο κορυφαίων ηγετών δεν έχει υλοποιηθεί παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είχε προτείνει ο ίδιος ο πρόεδρος Trump τον περασμένο Μάρτιο.

Σε υψηλό τριών ετών το πετρέλαιο

Στα 71 δολάρια το αργό στα 77 δολάρια το brent -Η ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου συνέβαλε στην άνοδο των πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου
Upd Σε υψηλό 3,5 ετών με άνοδο πάνω από 3% εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης 9/8/2018 μια μέρα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την  πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και την ανακοίνωση  ισχυρών  κυρώσεων κατά του μέλους του ΟΠΕΚ.
Αγνοώντας τους ισχυρισμούς των συμμάχων, ο Trump αποχώρησε την Τρίτη από την διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η οποία συμφωνήθηκε στα τέλη του 2015, αυξάνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και δημιουργώντας αβεβαιότητα σχετικά με τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε πετρέλαιο σε μια εποχή που η αγορά είναι ήδη «σφιχτή» .
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επέκτειναν τα κέρδη μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής Energy Information Administration ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 4 Μαΐου.
Το αμερικανικό ελαφρύ αργό ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση  με άνοδο μέχρι $ 2.08 το βαρέλι, ή 3%, στα $ 71.14. Το συμβόλαιο ξεπέρασε τα 71,36 δολ. την Τετάρτη, το υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014.
Το Brent άγγιξε επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014 στα 77,43 δολάρια. Η σύμβαση ενισχύθηκε κατά 2,36 δολάρια το βαρέλι, ή 3,2%, στα 77,21 δολάρια μέχρι τις 2:29 μ.μ. ET.
Περί της 10:45 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 71,13 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 3% και το Brent ενισχυόταν κατά 3,10% στα 77,17 δολάρια το βαρέλι.

Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), σε σημερινή του έκθεση, προχώρησε στην αναθεώρηση των προβλέψεών του για τις τιμές του αργού πετρελαίου για το τρέχον έτος και το 2019.
Το 2018 το brent αναμένεται να ανέλθει στα 71 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το ο αμερικάνικος δείκτης West Texas Intermediate (WTI) εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 66 δολάρια το βαρέλι.
Το 2019 το Brent εκτιμάται ότι θα φθάσει κατά μέσο όρο τα 66 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο WTI εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 61 δολάρια το βαρέλι.
Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού υπογραμμίζει ότι: «Από τον Ιανουάριο του 2017, η αρχή της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής αργού πετρελαίου μεταξύ ορισμένων χωρών εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν με μέσο ρυθμό άνω των 0,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd)».
«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί λόγω επικείμενης επανέναρξης των κυρώσεων στο Ιράν, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου της χώρας", πρόσθεσε.
Η ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου συνέβαλε στην άνοδο των πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου.
Παράλληλα, η IEA εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του 2018 είναι 2% υψηλότερη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017».

Η ανησυχία του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, κατά την διάρκεια της σύσκεψης που είχε με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, εξέφρασε την βαθειά του ανησυχία σε σχέση με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Dmitry Peskov.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δήλωσε ο Peskov συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκφράσθηκε η βαθύτατη ανησυχία των μελών του Συμβουλίου για την απόφαση αυτή, ενώ για μια ακόμη φορά δόθηκε έμφαση στην σημασία της συμφωνίας αυτής.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνήλθε πριν την συνάντηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putinμε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, συζήτησαν την κατάσταση στην Συρία και τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον στόχων στην Συρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης