Διεθνή

Έκκληση Macron σε Rouhani για τήρηση της πυρηνικής συμφωνίας

tags :
Έκκληση Macron σε Rouhani για τήρηση της πυρηνικής συμφωνίας
Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών
Έκκληση στον Ιρανό ομόλογό του, Hassan Rouhani, απηύθυνε ο γάλλος πρόεδρος  Em. Macron προκειμένου να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας του 2015 ακολουθώντας το παράδειγμα του Παρισιού, του Λονδίνου και του Βερολίνου, παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μία ημέρα αφότου ο Trump ανακοίνωσε τη μονομερή απόφασή του, η οποία αφορά και την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ο Macron τόνισε ότι δικός του στόχος είναι "να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα".
"Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να συνεχίσει να εφαρμόζει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν σε όλους τους τομείς. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να πράξει το ίδιο και το Ιράν" ανέφερε η ανακοίνωση.
Ο Macron και ο Rouhani,  συμφώνησαν "να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, με σκοπό την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας", προστίθεται στο κείμενο.
Ο Macron μίλησε επίσης για την πρόθεσή του να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά το 2025, οπότε λήγει η υπάρχουσα συμφωνία, καθώς και για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και γενικότερα για θέματα της Μέσης Ανατολής.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν σύντομα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.
Μετά την απόφαση του Trump οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να διασώσουν τα βασικά σημεία της συμφωνίας που περιορίζει τη δυνατότητα της Τεχεράνης να εμπλουτίζει ουράνιο και να προστατεύσουν ταυτόχρονα τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα στο Ιράν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης