Διεθνή

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν - Παράνομη η απόφαση λέει η Τεχεράνη

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν - Παράνομη η απόφαση  λέει η Τεχεράνη
Θα επιβληθούν ισχυρές κυρώσεις
Την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και την επιβολή ισχυρών κυρώσεων ανακοίνωσε την Τρίτη 8/5/2018 ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Donald Trump.
Ο Αμερικανός πρόεδρος  σημείωσε ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν υποτίθεται ότι θα προστάτευε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, αλλά επέτρεψε στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, επικρίνοντας και την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.Η συμφωνία προέβλεπε την άρση οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν, με αντάλλαγμα πολλούς μικρούς περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Σε διάγγελμά του ο Trump χαρακτήρισε ως «ντροπή» την υπάρχουσα συμφωνία και τόνισε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ, συνεπάγεται και την επιβολή ιδιαίτερα σκληρών οικονομικών κυρώσεων ενάντια στην Τεχεράνη.
Μάλιστα οι κυρώσεις αυτές θα ισχύσουν και για κάθε χώρα που θα συνεχίσει να έχει οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, σε μία ευθεία απειλεί του Trump έναντι των Ευρωπαίων, οι οποίο συνεχίζουν να στηρίζουν τη συμφωνία.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Trump τόνισε ότι «έχω ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία με το Ιράν ή πρέπει να επαναεξετασθεί ή να καταρρεύσει.
Ακόμη και εάν το Ιράν την τηρήσει απόλυτα πάλι θα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου.
Έχουμε συνομιλήσει με τους εταίρους μας και συμφωνούμε ότι το Ιράν δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπορέσει να αποκτήσει κάποιο πυρηνικό όπλο».
Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία με το Ιράν.
Θα επιβληθούν τα υψηλότερα επίπεδα των οικονομικών κυρώσεων.
Κάθε χώρα που θα συνεργαστεί με το Ιράν θα δεχθεί τις ίδιες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Εξερχόμενοι από τη συμφωνία θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για μείωση της πυρηνικής δύναμης του Ιράν.
Αν η κυβέρνηση του Ιράν συνεχίσει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες θα βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα που δεν είχε ποτέ, πριν, αντιμετωπίσει. Οι περισσότεροι Ιρανοί επιθυμούν να έχουν καλές σχέσεις με τους πολίτες των άλλων χωρών.
Είναι πολίτες μίας χώρας με αρχαίο πολιτισμό».
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να υποστηρίξει ότι ακόμη και ο ίδιος πιθανώς να είχε την ίδια αντίδραση με την κυβέρνηση του Ιράν εάν βρίσκονταν στη θέση της, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την Τεχεράνη.
«Πιθανώς και εγώ να έλεγα όχι σε μία συμφωνία εάν ήμουν στη θέση της ιρανικής κυβέρνησης.
Όμως είμαι έτοιμος να εφαρμόσω μέτρα ώστε να υπάρξει ειρήνη τόσο στο Ιράν όσο και στη Μέση Ανατολή», κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ιράν: Παράνομη η απόφαση


Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τεχεράνης μετέδωσε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Trump να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι παράνομη, παράτυπη και υπονομεύει τις διεθνείς συμφωνίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης