Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυσοίωνο το μέλλον μονάδων με άνθρακα της Endesa

Δυσοίωνο το μέλλον μονάδων με άνθρακα της Endesa
Το κλείσιμο των σταθμών παραγωγής άνθρακα αναμένει μέχρι το 2020 η ισπανική εταιρεία ενέργειας Endesa σύμφωνα με τον διευθύνοντα Σύμβουλο Jose Bogas.
«Υπό τις σημερινές συνθήκες, η ανακαίνιση για την προσαρμογή των εγχώριων μονάδων σε επενδύσεις LCP BREF είναι ασύμφορη, εκτός και αν εφαρμοστούν οι πληρωμές χωρητικότητας», δήλωσε ο Bogas στους αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη, προσθέτοντας ότι: «Όσο παραμένουν ασαφείς οι προτάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, οι οικιακοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα θα κλείσουν τον Ιούνιο του 2020».
Από την άλλη πλευρά, η μειοψηφική κυβέρνηση της Ισπανίας, με επικεφαλής το Λαϊκό Κόμμα, αντιτίθεται στο κλείσιμο των ανθρακωρυχείων, υποστηρίζοντας ότι βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις εξασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού και των σταθερών τιμών.
«Πιστεύουμε ότι στις σημερινές συνθήκες της αγοράς και στη ρύθμιση δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστούμε με εγχώριες μονάδες παραγωγής άνθρακα», δήλωσε ο Bogas.
Όπως είχε αναφερθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, η εταιρεία θα παίξει το ρόλο της για την ανάπτυξη του ενεργειακού μείγματος, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων και τη στρατηγική σημασία ορισμένων μονάδων με άνθρακα.
Όπως αναφέρει το Platts, η Ισπανία έχει συστήσει ομάδα εργασίας για τη μετάβαση προς μια ηλεκτροπαραγωγή δίχως ρύπους ως το 2050. Φέτος, όμως, η ραγδαία πτώση στα επίπεδα των υδροηλεκτρικών και ο περιορισμός των εισαγωγών από τη Γαλλία οδήγησε σε αναγκαστική χρήση των μονάδων άνθρακα. Για το λόγο αυτό, η Μαδρίτη προσανατολίζεται στο να χαρακτηρίσει ως «στρατηγικές» ορισμένες από αυτές τις μονάδες, αλλάζοντας γνώμη σε σχέση με το παρελθόν.

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης