Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Προβοκάτσια η δολοφονία του πρέσβη με στόχο την υπονόμευση της διαδικασίας ειρήνευσης στη Συρία

Putin: Προβοκάτσια η δολοφονία του πρέσβη με στόχο την υπονόμευση της διαδικασίας ειρήνευσης στη Συρία
Ο Ρώσος Πρόεδρος κατέστησε σαφές πως πρέπει σύντομα η χώρα του να μάθει ποιος έδωσε την εντολή στο δράστη
Για «προβοκάτσια» που έχει στόχο να «υπονομεύσει τη διαδικασία ειρήνευσης στη Συρία» κάνει λόγο ο Vladimir Putin, με αφορμήν τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη πριν λίγες ώρες στην Άγκυρα.
Αφού εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, ο Ρώσος Πρόεδρος κατέστησε σαφές πως πρέπει σύντομα η χώρα του να μάθει ποιος έδωσε την εντολή στο δράστη.
Ο Andrey Karlov, πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, έπεσε νεκρός από πυρά  λίγο προτού εκφωνήσει ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ρωσία με τα μάτια των Τούρκων», στην γκαλερί «Ankara Modern Arts Gallery».

Συνάντηση Putin – Lavrov

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας επρόκειτο να είχε ι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Ο κ. Putin ενημερώθηκε για την επίθεση σε βάρος του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία.
Εξακριβώνουμε τις πληροφορίες.
Ο κ. Putin θα έχει διαβουλεύσεις με τον Sergey Lavrov και τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Peskov.
Ο κ. Andrey Karlov υπέκυψε στα τραύματά του, έπειτα από πυροβολισμό που δέχθηκε νωρίτερα στα εγκαίνια έκθεσης στην Άγκυρα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan - Putin

Τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan - Putin έλαβε χώρα σήμερα, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στον απόηχο της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα από Τούρκο αστυνομικό.
Ειδικότερα, ο Recep Tayyip Erdogan τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, για να τον ενημερώσει για όσα γνωρίζει η τουρκική πλευρά για την ένοπλη, δολοφονική επίθεση εναντίον του πρέσβη της Μόσχας στην Άγκυρα.
Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.
Την πληροφορία μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών τηε Τουρκίας

Την πρόθεση της Τουρκίας να μην επιτρέψει στην ένοπλη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα να «ρίξει σκιές» πάνω από τη ρωσο-τουρκική φιλία εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Παράλληλα, εξέφρασε τη βαθιά οδύνη για το συμβάν, το οποίο και καταδίκασε ως «ταπεινή τρομοκρατική επίθεση».
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αποτίει φόρο τιμής στον πρέσβη, τονίζοντας ότι ήταν ένας αξιοσέβαστος διπλωμάτης, επισημαίνει πως ο δράστης «εξουδετερώθηκε» και ότι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την επίθεση θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν τη Ρωσία και την Τουρκία στις έρευνες για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, John Kerry.
Ο ίδιος καταδίκασε την επίθεση.
Αναλυτικότερα, όπως δήλωσε:
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, Andrey Karlov, σήμερα στην Άγκυρα.
Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια στη Ρωσία και την Τουρκία, καθώς ερευνούν αυτή την ειδεχθή επίθεση, που ήταν επίσης επίθεση στο δικαίωμα όλων των πρεσβευτών και διπλωματών να προωθούν και να αντιπροσωπεύουν τα έθνη τους σε όλο τον κόσμο με ασφάλεια και σιγουριά».
Την επίθεση καταδίκασε, επίσης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα

Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για την «ειδεχθή δολοφονία» του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Με ανάρτηση στο τουίτερ, το ΥΠΕΞ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Καρλόφ.

Η Συρία

Την οργή της για το «απεχθές έγκλημα» στην Άγκυρα εκφράζει η κυβέρνησης του Bashar al-Assad, του σταθερού συμμάχου της Μόσχας, σημειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Αυτό το απεχθές έγκλημα επιβεβαιώνει το πόσο επείγον είναι να αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειες και να αναπτύξουμε όλα τα μέσα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία.
Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας καταδικάζει με το μεγαλύτερο σθένος την δειλή τρομοκρατική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, Andrey Karlov», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ΟΗΕ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, ο οποίος δέχτηκε ένοπλη επίθεση και σκοτώθηκε σε μια γκαλερί τέχνης στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα σήμερα, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.
«Καταδικάζουμε την ένοπλη επίθεση στον Ρώσο πρέσβη στην Τουρκία.
Δε μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για μια επίθεση σε έναν διπλωμάτη ή έναν πρέσβη», ανέφερε ο Stephane Dujarric, εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ.
«Ελπίζουμε ότι ο δράστης θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης