Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Οι μεγάλες πετρελαϊκές «σνόμπαραν» την δημοπρασία για 11 μπλοκ - Μόνο η Eni υπέβαλε προσφορά

tags :
Ιράκ: Οι μεγάλες πετρελαϊκές «σνόμπαραν» την δημοπρασία για 11 μπλοκ - Μόνο η Eni υπέβαλε προσφορά
Πέντε  από τα 11 μπλοκ εξερεύνησης απέτυχαν να προσελκύσουν προσφορές
Το Ιράκ απέτυχε να προσελκύσει επενδύσεις από τις κορυφαίες παγκόσμιες ενεργειακές εταιρείες στη δημοπρασία  που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26/4/2018, με εξαίρεση την ιταλική Eni η οποία υπέβαλε προσφορά.
Το υπουργείο πετρελαίου πραγματοποίησε δημοπρασία για να αναθέσει συμβάσεις σε διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, σε 11 μπλοκ κοντά στα σύνορα με το Ιράν και το Κουβέιτ και σε παράκτιες περιοχές του Κόλπου.
"Αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των συνοριακών πεδίων μετά από πέντε δεκαετίες χωρίς επενδύσεις ... Συνεχίζοντας χωρίς επενδύσεις σημαίνει να σπαταλάμε τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας", δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου Jabar al-Luaibi πριν από την υποβολή προσφορών.
"Λέω στις εταιρείες (που θα υποβάλουν προσφορά)," ευχαριστώ "γιατί αυτό σημαίνει εμπιστοσύνη στο Ιράκ ... και σημαίνει υπηρεσίες και εκπαίδευση για τους πολίτες που ζουν στις περιοχές όπου θα λειτουργήσουν", πρόσθεσε.
Πέντε από τα μπλοκ εξερεύνησης απέτυχαν να προσελκύσουν προσφορές. Τρεις πήγαν στο ιρακινή, Crescent Petroleum με έδρα το Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο στην κινεζική Geo-Jade και μία στην United Energy Group, η οποία εδρεύει επίσης στην Κίνα.
Η Eni πραγματοποίησε δύο ανεπιτυχείς προσφορές, ενώ δεν κατέθεσαν προσορές άλλες μεγάλες εταιρείες.
Δεκατέσσερις εταιρείες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αγόρασαν ένα πακέτο που περιείχε τα έγγραφα προσφορών και όρους για τα 11 μπλοκ, είχε ανακοινώσει το υπουργείο στις 14 Απριλίου.
Τα μπλοκ αρχικά επρόκειτο να δημοπρατηθούν τον Ιούνιο. Η ημερομηνία μεταφέρθηκε στις 15 Απριλίου και στη συνέχεια αναβλήθηκε στις 25 Απριλίου για να δοθεί περισσότερος χρόνος στους διαγωνιζόμενους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Πετρελαίου.
Ένας συνδυασμός παραγόντων ήταν πίσω από την αποτυχία για τα πέντε μπλοκ που δεν υπήρξαν προσφορές, δήλωσε ο Abdul Mahdy al-Ameedi, γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Συμβάσεων Πετρελαίου και Αδειοδότησης του Ιράκ.
Κάποια είναι πρώην πεδία μάχης, μερικά είναι δύσκολα προσβάσιμα και το ένα υπεράκτιο οικόπεδο χρειάζεται περισσότερα δεδομένα, σημείωσε.
Ο Ameedi δήλωσε ότι ένας νέος γύρος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για τα πέντε μπλοκ, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Οι συμβάσεις προσφοράς εξαιρούσαν τα παραπροϊόντα πετρελαίου από τα έσοδα των εταιρειών, καθιέρωναν μια σχέση μεταξύ των τιμών του πετρελαίου που επικρατούν και της αμοιβής τους και εισήγαγαν ένα στοιχείο δικαιωμάτων.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες που λειτουργούν στο Ιράκ λαμβάνουν σήμερα ένα τέλος από την κυβέρνηση που συνδέεται με αυξήσεις παραγωγής, οι οποίες περιλαμβάνουν ακατέργαστα και πετρελαϊκά υποπροϊόντα όπως το υγροποιημένο αέριο πετρελαίου.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ αποφάσισε να αλλάξει τα συμβόλαια μετά από την μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2014, κατά την οποία περιορίσθηκε η ικανότητα της Βαγδάτης να πληρώσει τέτοια τέλη.
Οι εταιρείες όπως η BP, η Exxon Mobil, η Eni, η Total, η Royal Dutch Shell και η Lukoil βοήθησαν το Ιράκ να επεκτείνει την παραγωγή την τελευταία δεκαετία κατά πάνω από 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε περίπου 4,7 εκατομμύρια bpd.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης