Διεθνή

Ιστορικά ρεκόρ για την υπεράκτια αιολική ενέργεια το 2017

Ιστορικά ρεκόρ για την υπεράκτια αιολική ενέργεια το 2017
Η έκθεση υπογράμμισε ότι ο αιολικός τομέας είχε τις πρώτες προσφορές χωρίς "επιδοτήσεις" σε διαγωνισμούς στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες
Περισσότερες από 52 GW καθαρής αιολικής ενέργειας προστέθηκαν το παγκοσμίως το 2017, φέρνοντας συνολικές εγκαταστάσεις σε 539 GW παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC).
Η έκθεση ανέφερε ότι η αιολική ενέργεια είναι η τεχνολογία με τις πιο ανταγωνιστικές τιμές σε πολλές, αν όχι στις περισσότερες αγορές παγκοσμίως.
«Με τα νέα αρχεία που έχουν τεθεί στην Ευρώπη, την Ινδία και τον κλάδο των ανοικτών θαλάσσιων περιοχών, οι ετήσιες αγορές θα ξαναρχίσουν την ταχεία ανάπτυξη μετά το 2018", σύμφωνα με την Παγκόσμια έκθεση ανέμου της GWEC.
Οι αγορές αιολικών πάρκων στο Μαρόκο, την Ινδία, το Μεξικό και τον Καναδά κυμαίνονται στην περιοχή των 0,03 kWh, με πρόσφατο μεξικάνικο διαγωνισμό να έρχεται με τιμές πολύ χαμηλότερες από $ 0,02 / kWh.
Η έκθεση υπογράμμισε ότι ο αιολικός τομέας είχε τις πρώτες προσφορές χωρίς "επιδοτήσεις" σε διαγωνισμούς στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, με προσφορές σχεδόν 2GW νέας υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας που δεν υπερβαίνει την τιμή χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
«Το 2017 ο αέρας προμήθευσε το 11,6% της ενέργειας της ΕΕ, υπό την ηγεσία της Δανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας στο 24% και της Ισπανίας και της Γερμανίας σε λιγότερο από 20%", ανέφερε η έκθεση.
Επιπλέον, τέσσερα κράτη των ΗΠΑ αντλούν περισσότερο από το 30% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από τον άνεμο, όπως συμβαίνει και με την κατάσταση της Νότιας Αυστραλίας, μαζί με ορισμένα κράτη στη Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης