Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rouhani (Ιράν): Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

Rouhani (Ιράν): Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα
Ο πρόεδρος του Ιράν τόνισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν έχει κανένα υπόβαθρο στην πολιτική και τα νομικά ζητήματα
Οξύτατη κριτική απέναντι στις ΗΠΑ άσκησε σήμερα (25/4) ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, τονίζοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν έχει τα προσόντα για να ασχοληθεί με ένα πολύπλοκο διεθνές σύμφωνο.
Συγκεκριμένα, τα σχόλια του Rouhani ήρθαν μετά τη συνάντηση του Trump με τον γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron, ο οποίος προσπάθησε να πείσει τον Trump να μην αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία της Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο Rouhani αναφέρθηκε στις προθέσεις του Trump να προχωρήσει σε αποφάσης για μία συμφωνία στην οποία συμμετέχουν επτά διαφορετικές πλευρές, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του αναφορικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία.
«Δεν έχεις κανέναν υπόβαθρο στην πολιτική, δεν έχεις νομικό υπόβαθρο, δεν έχει κανένα υπόβαθρο για τις διεθνείς συνθήκες», τόνισε ο Rouhani απευθυνόμενος στον Trump, εκφράζοντας εν συνεχεία την απορία του «πώς μπορεί ένας έμπορος, ένας
κατασκευαστής κτιρίων και πύργων να κρίνει διεθνείς υποθέσεις;».
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι, μέσω της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα που επτεύχθη το 2015, η Τεχεράνη «έδειξε καλή θέληση στον κόσμο».
«Θέλαμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι το Ιράν να επιδιώκει να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής», τόνισε μεταξύ άλλων ο ιρανός πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετέχουν στη συμφωνία έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν τη διατήρησή της, καθώς η Δύση εκτιμά ότι έτσι θα αποτραπεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο η Τεχεράνη να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα και να ξεκινήσει μία κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.
Σε μία προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία, την οποία ο Trump θέλει να καταργήσει, ο Macron ταξίδεψε στον Ουάσικγτον προκειμένου να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο και να προτείνει ορισμένες εναλλακτικές επιλογές για την πορεία της συμφωνίας.
Μάλιστα, αργότερα εντός της εβδομάδας, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσης ταξίδι στην Ουάσιγκτον προκειμένουν να ζητήσει το ίδιο ζήτημα με τον αμερικανό πρόεδρο.
Από την πλευρά της, η Τεχεράνη έχει καταστήσει σαφές ότι το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της χώρας δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης