Διεθνή

Οι ΗΠΑ "μαλακώνουν" τη στάση τους για την Rusal - Άρση κυρώσεων αν παραιτηθεί ο Deripaska

tags :
Οι ΗΠΑ
Ο Mnuchin δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το αίτημα της Rusal για άρση των κυρώσεων
Οι Η.Π.Α. «μαλάκωσαν» τη θέση τους για τις κυρώσεις εναντίον του ρωσικού γίγαντα των μετάλλων United Co. Rusal, προκαλώντας ρεκόρ ρευστότητας στις τιμές του αλουμινίου.
Για πρώτη φορά, το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για άρση των κυρώσεων κατά της Rusal, εάν ο Oleg Deripaska παραιτηθεί από τον έλεγχο της εταιρείας.
Επέκτεινε επίσης την προθεσμία για τις εταιρείες να διακόψουν τις συναλλαγές τους με την ρωσική εταιρεία  παραγωγής αλουμινίου κατά σχεδόν πέντε μήνες.
Η Rusal έχει ζητήσεις να εξαιρεθεί από τον κατάλογο κυρώσεων και το Υπουργείο Οικονομικών χορήγησε την παράταση κατά την εξέταση της προσφυγής, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin..
"Η Rusal έχει αισθανθεί την επίδραση των κυρώσεων των ΗΠΑ λόγω της εμπλοκής της με τον Oleg Deripaska, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν στοχεύει τους εργαζομένους που εξαρτώνται από τη Rusal και τις θυγατρικές της", ανέφερε ο Mnuchin σύμφωνα με το Bloomberg.
Το αλουμίνιο υποχώρησε μετά τις δηλώσεις, καθώς οι traders εκτιμούν ότι οι διαταραχές του εφοδιασμού θα μπορούσαν να αποκατασταθούν.
 Οι τιμές υποχώρησαν πάνω από 9,4%.
Η «διευκρίνιση» της Ουάσινγκτον έρχεται μετά απ  δύο εβδομάδες χάους στις παγκόσμιες αγορές μετάλλων.
Το αλουμίνιο έφθασε σε πολυετή υψηλά επίπεδα, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό.
 Γερμανικό λόμπι είχε δηλώσει ότι τα ευρωπαϊκά εργοστάσια ενδέχεται να αναγκαστούν να κλείσουν και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις εφοδιασμού.
Η ανακοίνωση των ΗΠΑ προσθέτει επίσης πίεση στον Deripaska καθώς προσπαθεί να σώσει την εταιρεία χωρίς να παραδώσει τον έλεγχο.
Κατέχει το 48% της Rusal και ελέγχει μέσω συμφωνίας μετόχους όπως οι Glencore Plc και Viktor Vekselberg, οι οποίοι επίσης υπόκεινται σε κυρώσεις.
"Εάν υπήρχαν προηγουμένως αμφιβολίες εάν η Rusal θα εξακολουθήσει να τιμωρείται, εάν ο Deripaska ξεπουλήσει, τώρα έχουμε μια σαφή απάντηση", δήλωσε ο Oleg Petropavlovskiy, αναλυτής της BCS Global Markets.
"Η αλλαγή της ιδιοκτησιακής δομής θα αποτελούσε λύση για την εταιρεία."
Ενώ οι αναλυτές πρότειναν ότι η εθνικοποίηση μπορεί να είναι η μόνη λύση, ο ρωσικός υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η Rusal δεν ήταν στην λίστα για να εθνικοποιηθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης