Διεθνή

Μπλακ άουτ στο Πουέρτο Ρίκο - Χωρίς ηλεκτρισμό 1,4 εκατομμύρια πολίτες

Μπλακ άουτ στο Πουέρτο Ρίκο - Χωρίς ηλεκτρισμό 1,4 εκατομμύρια πολίτες
Το πρώτο μπλακ άουτ μετά την 20η Σεπτεμβρίου 2018, ενώ ενδέχεται να διαρκέσει από 24 έως 36 ώρες
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν σήμερα 18/4/2018) περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες στο νησί του Πουέρτο Ρίκο, καθώς οι υποδομές της περιοχής υπολειτουργούν μετά το πέρασμα των φονικών τυφώνων, το περασμένο φθινόπωρο.
Πρόκειται για το πρώτο μπλακ άουτ μετά την 20η Σεπτεμβρίου 2018, ενώ ενδέχεται να διαρκέσει από 24 έως 36 ώρες, σύμφωνα με όσα δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι στο Associated Press.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε περίπου 40.000 πελάτες δεν έχει επανασυνδεθεί το ρεύμα από τον Σεπτέμβριο.
Το Πουέρτο Ρίκο βιώνει μία εκτόξευση στις τουριστικές ροές την περίοδο του Πάσχα, με την πλειοψηφία των ξενοδοχείων να είναι υπερπλήρη, έξι μήνες αφότου η περιοχή καταστράφηκε από τους φονικούς τυφώνες «Maria» και «Irma», όπως μετέδιδε νωρίτερα μέσα στον μήνα το αμερικανικό κανάλι CNN.
Όπως αναφέρουν οι τοπικοί αξιωματούχοι, πρόκειται για επιδόσεις-ρεκόρ!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Travel and Tourism Council για το 2017, τα έσοδα από τον τουρισμό αφορούσαν πάνω από το 8% του ΑΕΠ της εξωτικής περιοχής,
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται 15 καζίνο, περίπου 4.000 εστιατόρια και πάνω από 120 ξενοδοχεία.
Σημειώνεται ότι μέσα σε όλα τα οικονομικά δεινά που αντιμετωπίζει το Πουέρτο Ρίκο, ένα ακόμη φαινόμενο - ου ταλανίζει το κρατίδιο είναι η μαζική μετανάστευση των πολιτών του προς το εξωτερικό ή άλλες πολιτείες των Η.Π.Α..
Όπως γίνεται στις περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις, -όπως και σε αυτή της Ελλάδας- οι πολίτες που εγκαταλείπουν τη χώρα αποτελούν κυρίως την αφρόκρεμα, το γνωστό φαινόμενο «brain drain».
Από το 2010, λοιπόν, ο πληθυσμός του Πουέρτο Ρίκο -ανέρχεται πλέον σε περίπου 3,4 εκατ. πολίτες- έχει συρρικνωθεί κατά 8%, με αποτέλεσμα το κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος να ξεπερνά τα 12.000 δολάρια.
Η ανεργία κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο 12%, όταν στις Η.Π.Α. βρισκόταν κάτω από 5%, ενώ το 43,5% των πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας!
Το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο χρωστά πάνω από 70 δισ. δολάρια στους πιστωτές του, έχασε την πρόσβαση στην ομοσπονδιακή αγορά ομολόγων τον Φεβρουάριο του 2013, όταν οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν σε «junk» το αξιόχρεό του.
Αυτό το κατέστησε πιο δαπανηρό τον δανεισμό για τη χώρα, καθώς οι πιστωτές απαιτούσαν μεγαλύτερη απόδοση για να αναλάβουν το ρίσκο.
Το Πουέρτο Ρίκο κατέθεσε στην αμερικανική Δικαιοσύνη αίτηση πτώχευσης στις 3 Μαΐου 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης