Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Πράσινο φως" στην Κίνα από τους Ταλιμπάν για το ορυχείο χαλκού στο Αφγανιστάν

Το 2008, η Κίνα υπέγραψε συμβόλαιο 30 ετών με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν για να αποκτήσει πρόσβαση στα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα αναξιοποίητου χαλκού στον κόσμο στο Mes Aynak,  αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν σταματήσει το έργο.
Οι Taliban δίνουν την Κίνα το "πράσινο φω"ς για την επανεκκίνηση ενός έργου εξόρυξης χαλκού 3 δισ δολ., αλλά η νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, λέει ότι αυτά είναι «λόγια του αέρα»
«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν κατευθύνει το σύνολο των Mujahideen του να βοηθήσουν στην ασφάλεια όλων των εθνικών σχεδίων που βρίσκονται σε υψηλό ενδιαφέρον για το Ισλάμ και τη χώρα», ανακοίνωσαν οι Taliban στις 29 Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι ένα τεράστιο ορυχείο χαλκού με το όνομα  Mes Aynak είναι μεταξύ των έργων στα οποία παρέχουν «διαφύλαξη».
Το Mes Aynak ανήκει στην κρατική εταιρεία της Κίνας Metallurgical Group Corporation από το 2008.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του στο CNBC την Παρασκευή 16/12/2016, η αφγανική κυβέρνηση απέρριψε την ανακοίνωση των Taliban.
"Οι Taliban δεν προστατεύουν τα σχέδια, και δεν είναι η δουλειά τους. Δεν υπάρχει στοίχημα για μια τρομοκρατική ομάδα στα [εθνικά] έργα ", δήλωσε ο Javid Faisal, εκπρόσωπος του  Abdullah Abdullah στο Αφγανιστάν.
Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, σημείωσε, οι Taliban έχουν «επιτεθεί σε αυτοκινητόδρομους, κατέστρεψαν γέφυρες, έκαψαν σχολεία, κλινικές, και πανεπιστήμια. "
Το ορυχείο χαλκού Mes Aynak είναι βόρεια της Καμπούλ και προστατεύεται από μια μονάδα ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν.
Οι Taliban σκότωσαν οκτώ Αφγανούς εργάτες κοντά Mes Aynak τον Ιούνιο του 2014.
Το 2008, η Κίνα υπέγραψε συμβόλαιο 30 ετών με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν για να αποκτήσει πρόσβαση στα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα αναξιοποίητου χαλκού στον κόσμο στο Mes Aynak, το οποίο βρίσκεται κάτω από τα ερείπια μιας αρχαίας βουδιστικής πόλης αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν σταματήσει το έργο.
Ο Robert Crews καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και συγγραφέας του βιβλίου "Afghan Modern: The History of a Global Nation", δήλωσε ότι η ανακοίνωση των Taliban έχει σχεδιαστεί για να δώσει την μαχητική ομάδα την πολυπόθητη αξιοπιστία.
Η προστασία των εθνικών αναπτυξιακών έργων είναι μια σημαντική "σανίδα" σε μια «πολύπλευρη στρατηγική με στόχο τη λαϊκή υποστήριξη για την επιστροφή στην εξουσία, ή τουλάχιστον να συμπεριληφθούν σε κάποια μελλοντική ρύθμιση καταμερισμού της εξουσίας», πρόσθεσε Crews

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης