Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου 2018 - Τι ανησυχεί τον Erdogan

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου 2018 - Τι ανησυχεί τον Erdogan
Ο Bahceli, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ζήτησε χθες την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019, για τις 26 Αυγούστου
Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, πιθανότατα στις 24 Ιουνίου 2018, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recer Tayip Erdogan.
Η απόφαση ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του Devlet Bahceli.

Ο Bahceli, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ζήτησε χθες την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019.
Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Erdogan, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανησυχεί ότι δεν θα καταφέρει να διατηρήσει τους τρέχοντες ρυθμούς καλπάζουσας οικονομικής ανάπτυξης έως το 2019, την ώρα που η τουρκική λίρα καταρρέει και ως εκ τούτου έχει συμφέρον να επισπευσθούν οι εκλογές.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να εκμεταλλευτεί την εθνικιστική έξαρση μετά την εισβολή στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας.
Η επίσπευση των εκλογών αφορά ιδιαίτερα και την Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι σε ένα βαθμό η επιθετική ρητορική της Τουρκίας στοχεύει το εσωτερικό ακροατήριο και εντάσσεται στην τακτική του Erdogan εν όψει εκλογών.
Η προσφυγή στις κάλπες θα γίνει την ώρα που το κλίμα απέναντι στην Ευρώπη είναι εχθρικό, ιδιαίτερα μετά την έκθεση της ΕΕ στην οποία γίνεται λόγος περί «τεραστίων βημάτων απομάκρυνσης από την Ε.Ε., ιδιαίτερα στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης