Διεθνή

Mogherini: Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί για τις σχέσεις καλής γειτονίας - Η ΕΕ δεν θα ανοίξει νέα ενταξιακά κεφάλαια

Mogherini: Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί για τις σχέσεις καλής γειτονίας - Η ΕΕ δεν θα ανοίξει νέα ενταξιακά κεφάλαια
Σοβαρές ανησυχίες για τις συνολικές επιπτώσεις της κατάστασης έκτακτής ανάγκης
Η Ε.Ε δεν σκοπεύει να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας, δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε, F. Mogherini, στο Στρασβούργο, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου.
«Αφότου ίσχυσε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό περιορισμό, 78.000 συνελήφθησαν και πάνω από 110.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν ενώ, σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 40.000 αποκαταστάθηκαν εκ των οποίων περίπου 3.600 με διάταγμα» επισημαίνεται στην έκθεση.
«Η Τουρκία οφείλει να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς καθυστέρηση, ενώ το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία έθεσε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις συνολικές αρνητικές επιπτώσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και υπονόμευσε τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών» προστίθεται. [...] «Οι σοβαρές παραβιάσεις στην ελευθερία της έκφρασης συνεχίσθηκαν. Δεν σημειώθηκε πρόοδος στον αγώνα κατά της διαφθοράς».
«Οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνόησαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε επιδεινώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης ενίοτε μιας επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής.
Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά σχετικά με τις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης