Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γκάνα: Στο τέλος 2018 ο πρώτος γύρος αδειών για 6 πετρελαϊκά πεδία

Γκάνα: Στο τέλος 2018 ο πρώτος γύρος αδειών για  6 πετρελαϊκά πεδία
Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε ότι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όπως η BP, η Shell έχουν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση συμμετοχής σε πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία στη Γκάνα
Η Γκάνα θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για έρευνες σε έξι υπεράκτια μπλοκ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Mohamed Amin Adam.
Η Γκάνα παράγει σήμερα 200.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (bpd), με τον πεδίο Jubilee να αποτελεί την ναυαρχίδα της με παραγωγή περίπου 100.000 bpd, είπε.
Η χώρα η οποία έγινε σημαντικός παραγωγός πετρελαίου το 2010, όταν άρχισε να αντλεί από το  Jubilee, θέλει να «ανοίξει» προς εκμετάλλευση τους τεράστιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει.
Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όπως η BP, η Shell και ορισμένοι ανεξάρτητοι παραγωγοί έχουν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση συμμετοχής σε πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία στη Γκάνα.
"Τους ζητήσαμε να περιμένουν τον πρώτο γύρο υποβολής προσφορών που έχει προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους", δήλωσε στο Reuters στο Νέο Δελχί και πρόσθεσε ότι η Γκάνα θα θέσεις άλλα έξι υπεράκτια μπλοκ για δημοπρασία τον επόμενο χρόνο.
Η ExxonMobil Corp υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Γκάνα για να να ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαιο στο Deepwater Cape Three Point (DWCTP).
Η Exxon αναζητεί τοπικό εταίρο για να εξερευνήσει το μπλοκ, μια προϋπόθεση που απαιτείται για τη λειτουργία ενός πεδίου στην Γκάνα, σημείωσε.
"Μόλις επιλέξουν τον τοπικό εταίρο, είμαστε έτοιμοι να πάμε στο κοινοβούλιο για επικύρωση" δήλωσε αλλά δεν αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Η Aker Energy AS, που ελέγχεται από τον Νορβηγό δισεκατομμυριούχο Kjell Inge Roekke, συμφώνησε τον Φεβρουάριο να αγοράσει τη μονάδα της Hess Corporation  στη Γκάνα μια συμφωνία αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, αποκτώντας πρόσβαση σε ποσοστό 50% στο μπλοκ Tano Cape Three Points.
Το μπλοκ διαθέτει περίπου 550 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και δυναμικό για άλλα 400 εκατομμύρια βαρέλια.
Ο Adam δήλωσε ότι η Aker μπορεί να μην χρειαστεί να καταβάλει φόρο κεφαλαιουχικών κερδών στη συναλλαγή της με την Hess καθώς το μπλοκ καλύπτεται από μια ρήτρα σταθερότητας.
Οι ρήτρες σταθερότητας εγγυώνται ότι οι όροι μιας σύμβασης πετρελαίου παραμένουν οι ίδιοι καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής τους.
"Ορισμένες από τις συμβάσεις μας καλύπτονται από ρήτρες σταθερότητας ... η σύμβαση με την Hess καλύπτεται από συμφωνία σταθερότητας, έτσι ώστε οποιαδήποτε μεταβίβαση κυριότητας να μην απαιτεί φόρο κεφαλαιουχικών κερδών", πρόσθεσε.
Ωστόσο, προειδοποίησε, το ζήτημα υπόκειται σε ερμηνεία από τις φορολογικές αρχές της Γκάνα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και η ιταλική Eni, η οποία συμμετέχει σε δύο μπλοκ στη Γκάνα, ενδιαφέρεται  για περισσότερα πεδία.
Η Γκάνα επιδιώκει να γίνει κέντρο πετρελαίου για τη Δυτική Αφρική. Έχει καταρτίσει σχέδια για την κατασκευή τεσσάρων διυλιστηρίων περίπου 150.000 bpd το καθένα τα επόμενα 12 χρόνια.
Το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της Γκάνας, το Tema Oil Refinery, επεξεργάζεται περίπου 25.000 bpd πετρελαίου, πολύ κάτω από την παραγωγική του ικανότητα.
"Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων σε διυλιστήρια", πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης