Διεθνή

Σκηνικό πολέμου μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας

Σκηνικό πολέμου μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας
Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
(upd) Στα άκρα οδηγεί ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, προαναγγέλλοντας επίθεση στη Συρία με "έξυπνους και νέους πυραύλους".
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι κάθε επιθετική κίνηση προς τη Συρία θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή, αλλά οι τόνοι όχι μόνο δεν "έπεσαν", αλλά προκάλεσαν νέα απάντηση του Trump, ο οποίος έκανε λόγο για "ψυχροπολεμικό κλίμα".
Εν τω μεταξύ, φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία αδειάζουν τα κύρια αεροδρόμια και τις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις λόγω του ενδεχομένου να πραγματοποιηθούν αμερικανικά πλήγματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανέφερε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter πως «οι πύραυλοι έρχονται» στη Συρία μετά την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται ότι σημειώθηκε την Κυριακή.
Ο συριακός στρατός δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ, σε συνεννόηση με τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, προετοιμάζεται για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Bashar Al Assad μετά και την επίθεση με χημικά που έγινε στις 7 Απριλίου στη Ντούμα, στην ανατολική Γούτα που θεωρούνταν προπύργιο των Σύρων ανταρτών.
Όμως η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άσκησε βέτο στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, να προειδοποιεί τη Μόσχα «να μην συνεργάζεται με ένα ζώο που σκοτώνει με χημικά αέρια τους ανθρώπους του και το απολαμβάνει».
Απαντώντας στο βέτο που άσκησε η Ρωσία, ανέφερε στο twitter:
«Η Ρωσία δεσμεύεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που θα στραφούν προς τη Συρία.
Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί θα έρχονται, ωραίοι και νέοι και "έξυπνοι!" (πύραυλοι).
Δεν πρέπει να είστε συνεργάτες με ένα ζώο που σκοτώνει με χημικά αέρια τους ανθρώπους του και το απολαμβάνει!».
Ο Trump χαρακτήρισε "χειρότερη από ποτέ" τη σχέση της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα. "Δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό.
Η Ρωσία μάς χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού.
Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» έγραψε.
Το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών θα μπορούσε να ξεκινήσει με την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.



Κι αφού έριξε τη «χειροβομβίδα», που έγινε αμέσως πρώτο θέμα στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ και προκάλεσε χαμό στο Twitter με πάνω από 40.000 άτομα να σχολιάζουν την ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε κάπως να το μαζέψει μ’ ένα νέο tweet:
«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι σήμερα χειρότερες από ποτέ κι αυτό περιλαμβάνει και τον Ψυχρό Πόλεμο. Δεν υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Η Ρωσία μας χρειάζεται να τη βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα ήταν πολύ εύκολο να το κάνουμε. Χρειάζεται να συνεργαστούν όλες οι χώρες. Μήπως να σταματήσουμε την κούρσα εξοπλισμών;»

 


«Οι έξυπνοι πύραυλοι θα έπρεπε να κατευθύνονται προς τους τρομοκράτες κι όχι τη νόμιμη κυβέρνηση [της Συρίας], η οποία επί αρκετά χρόνια τώρα μάχεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας στα εδάφη της», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ίσως προσπαθούν να υπονομεύσουν την έρευνα των ειδικών του ΟΑΧΟ (του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων), που σκοπεύουν να ελέγξουν επί τόπου στη Συρία αν έγινε όντως επίθεση με χημικά στην ανταρτοκρατούμενη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα. «Γνωρίζουν οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ ότι έξυπνοι πύραυλοι πρόκειται να καταστρέψουν όλες τις αποδείξεις χρήσης χημικών όπλων στο σημείο; Ή μήπως είναι αυτό το σχέδιο- να καλύψουν όλα τα ίχνη αυτής της χαλκευμένης επίθεσης με πλήγματα έξυπνων πυραύλων, ώστε να μην έχουν οι διεθνείς επιθεωρητές στοιχεία να αναζητήσουν», διερωτήθηκε.

Η διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το θέμα της Συρίας σκληραίνει, ενώ η πιθανότητα για αεροπορικές επιθέσεις της Δύσης μεγαλώνει, ως απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, για την οποία ευθύνεται, όπως πιστεύεται, το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Η Μόσχα, το μεγαλύτερο στήριγμα του Αλ Άσαντ, επέβαλε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Τρίτη 10 Απριλίου, σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ που είχε στόχο να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα διερευνούσε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vassily Nebenzia, δικαιολόγησε το 12ο βέτο της χώρας του, στα επτά χρόνια εμφυλίου στη Συρία, με πάνω από 350 000 νεκρούς, ως «θέληση να μην εμπλακεί το Συμβούλιο Ασφαλείας σε περιπέτειες».

Merkel: Είναι λυπηρό που δεν υπήρξε συμφωνία για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Tη λύπη της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, εξέφρασε σήμερα (11/4/2018) η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης του υπουργικού της συμβουλίου, η Merkel πρόσθεσε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία προειδοποίησε νωρίτερα ότι θα καταρριφθεί οποιοσδήποτε πύραυλος που θα εκτοξεύσουν οι ΗΠΑ κατά της Συρίας.

Cavusoglu: Αποκλείεται να παραχωρήσουμε τον έλεγχο της Αφρίν - Ο Assad πρέπει να απομακρυνθεί

Το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Αφρίν εάν πρώτα δεν απομακρυνθεί ο Bashar al-Assad απέρριψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
«Η παραχώρηση του ελέγχου της Αφρίν στο καθεστώς της Συρίας, αποκλείεται, η Δαμασκός συνεργάζεται με τους τρομοκράτες του YPG και του PKK» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απαντώντας στον Ρώσο ομόλογο του Sergey Lavrov ο οποίος δήλωσε ότι «ο ευκολότερος τρόπος για επάνοδο στην κανονικότητα στην Αφρίν είναι η περιοχή να επανέλθει στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης».
Μάλιστα, ο Cavusoglu τόνiσε ότι «ο Assad σκότωσε ένα εκατομμύριο ανθρώπους και πρέπει να απομακρυνθεί ώστε να υπάρξει πολιτική διευθέτηση στη Συρία».
Tη λύπη της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, εξέφρασε σήμερα (11/4/2018) η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης του υπουργικού της συμβουλίου, η Merkel πρόσθεσε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία προειδοποίησε νωρίτερα ότι θα καταρριφθεί οποιοσδήποτε πύραυλος που θα εκτοξεύσουν οι ΗΠΑ κατά της Συρίας.

Ρωσία προς ΗΠΑ: Μην αναλάβετε στρατιωτική δράση

Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία είναι για άλλη μια φορά σε οριακό σημείο.
Κατά την χθεσινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία άσκησε βέτο στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.
Νωρίτερα είχε απορριφθεί ρωσικό σχέδιο απόφασης που πρότεινε την δημιουργία ενός μηχανισμού για την έρευνα χημικών όπλων στη Συρία.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ΗΠΑ σε συνεννόηση με τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία ετοιμάζονται για στρατιωτική δράση.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», το οποίο θα συνοδεύουν άλλα επτά πολεμικά πλοία ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο προκειμένου να υποδεχθούν αεροσκάφη από τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία.
Σε κάθε περίπτωση η Μόσχα ζητά από τις ΗΠΑ να απόσχουν από κάθε στρατιωτική δράση στη Συρία.
«Οι απειλές που διατυπώνετε έναντι της Συρίας θα έπρεπε να μας ανησυχούν, όλους μας, διότι μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων.
Για άλλη μια φορά σας ζητώ, για άλλη μια φορά σας εκλιπαρώ, να απόσχετε από την υλοποίηση των σχεδίων που καταρτίζετε αυτή την στιγμή για τη Συρία» τόνισε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Κύπρος: Καμία εμπλοκή στους σχεδιασμούς για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

Η Κυπριακή Δημοκρατία "ουδόλως εμπλέκεται στους σχεδιασμούς άλλων χωρών" αναφορικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Βρετανία να χρησιμοποιήσει τις βάσεις της στην Κύπρο ως εφαλτήριο επιχειρήσεων εναντίον της Συρίας, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι η Λευκωσία "δεν έχει καμία συμμετοχή, ούτε υπήρξε η όποια συνεννόηση αναφορικά με τον σχεδιασμό άλλων χωρών".
Επίσης, ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι η Κύπρος είναι εκτός του χώρου των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι δεν δρομολογείται οτιδήποτε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Zasypkin (Ρώσος πρέσβης στο Λίβανο): Θα καταρρίψουμε τους πυραύλους που θα εκτοξεύσουν οι ΗΠΑ κατά της Συρίας

Την θέση ότι η Ρωσία θα καταρρίψει τους πυραύλους που θα εκτοξεύσουν οι ΗΠΑ κατά της Συρίας διατύπωσε ο Alexander Zasypkin, ο πρέσβης της Ρωσίας στο Λίβανο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Zasypkin υποστήριξε ότι θα πληγούν και τα σημεία από τα οποία εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι αυτοί, υπογραμμίζοντας πως σχετικές δηλώσεις είχε κάνει τόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin όσο και το ρωσικό υπουργικό Άμυνας.
Στις 13 Μαρτίου ο ρωσικός στρατός είχε διαμηνύσει πως θα απαντούσε σε οποιοδήποτε αμερικανικό χτύπημα στη Συρία, βάζοντας στο στόχαστρο του πυραύλους και τα σημεία εκτόξευσης.
«Εάν υπάρξει χτύπημα από τους Αμερικάνους, τότε αυτοί οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και θα χτυπήσουμε και τα σημεία από τα οποία προήλθαν οι πύραυλοι» είπε ο Zasypkin μιλώντας στο δίκτυο al Manar TV, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο σύγκρουσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης