Διεθνή

Συνομιλίες Exxon Mobil και Κατάρ για επενδύσεις σε έργα LNG στις ΗΠΑ

Συνομιλίες Exxon Mobil και Κατάρ για επενδύσεις σε έργα LNG στις ΗΠΑ
Η Exxon σχεδιάζει να τριπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην λεκάνη Permian σε 600.000 βαρέλια την ημέρα έως το 2025
Η Exxon Mobil βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κατάρ για μια πιθανή συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει  την χώρα να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε πόρους φυσικού αερίου της εταιρείας, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Η συμφωνία θα μπορούσε να πάρει τη μορφή μιας κοινής επιχείρησης στην οποία το Κατάρ, μέσω της κρατικής Qatar Petroleum, θα μπορούσε να συνεργαστεί ή να επενδύσει σε μελλοντικά πεδία με τη μονάδα της Exxon,  XTO Energy.
Το δημοσίευμα της WSJ σημείωνε ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καμία συμφωνία ενώ δεν ανέφερε  αν το Κατάρ σχεδιάζει να επενδύσει στην XTO Energy.
Η Exxon, η οποία στοχεύει στην χώρα της Μέσης Ανατολής για επένδυση σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ήδη συνεργάζεται με την Qatar Petroleum στην  Κύπρο και τη Βραζιλία.
Η επανάσταση του σχιστολιθικού στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει οδηγήσεις  μόνο σε μια τεράστια αύξηση της παραγωγής αργού, αλλά και της παραγωγής αερίου. Η Exxon σχεδιάζει να τριπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην λεκάνη Permian σε 600.000 βαρέλια την ημέρα έως το 2025.
Για το Κατάρ, το οποίο είναι εγκλωβισμένο σε μια διαμάχη με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, η κίνηση θα μπορούσε να συμβάλει στη διεύρυνση των επενδύσεών του εκτός της Μέσης Ανατολής.
Το Κατάρ είναι ένας από τους μικρότερους παραγωγούς πετρελαίου του ΟΠΕΚ αλλά είναι, ο πιο σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω της ετήσιας παραγωγής 77 εκατομμυρίων τόνων,  ενισχύει τη θέση του ως του μεγαλύτερου προμηθευτή LNG στον κόσμο.
Η επένδυση της Qatar Petroleum θα είναι ζωτικής σημασίας για την Exxon, η οποία πρόκειται να προχωρήσει σε ένα έργο εξαγωγής φυσικού αερίου ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ανατολικό Τέξας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης