Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mattis (ΥΠΕΘΑ ΗΠΑ): Δεν αποκλείω βομβαρδισμό της Συρίας - Πούτιν σε Μέρκελ: Προβοκάτσια

Mattis (ΥΠΕΘΑ ΗΠΑ): Δεν αποκλείω βομβαρδισμό της Συρίας - Πούτιν σε Μέρκελ: Προβοκάτσια
Ο Ερντογάν μίλησε με Πούτιν
Προειδοποίηση για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας απηύθυνε και ο Αμερικανός υπουργός άμυνας James Mattis πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
"Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε", είπε ο κ. Μάττις, "είναι γιατί χρησιμποιήθηκαν  χημικά όταν η ίδια η Ρωσία είναι εγγυητής για να απομακρυνθούν τα όπλα αυτά."
"Συνεργαζόμενοι με τους συμμάχους μας από τα πλαίσια του ΝΑΤΟ μέχρι το Κατάρ θα αναλύσουμε ενδελεχώς τις εξελίξεις.
Για την ώρα δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε ακόμα και βομβαρδισμούς από αέρα", ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός.

Η απάντηση του Πούτιν σε συνομιλία του με την Μέρκελ αναφέρθηκε σε προβοκάτσια
Η ρώσικη πλευρά υπογράμμισε σαν θέση, την μη αποδοχή προβοκάτσιας για το θέμα, ανέφερε εκπρόσωπος τοπυ Κρεμλίνου.

Η θέση του Αμερικανού υπουργού Μattis διατυπώθηκε μετά την επίθεση με πυραύλους στην συριακή βάση του Homs με την Ρωσία και την Συρία να κατηγορούν το Ισραήλ.
Η επίθεση στόχευσε την αεροπορική βάση 40χλμ δυτικά της Παλμύρας με νεκρούς και τραυματίες.

Τραμπ: Eντός 48 ωρών οι σημαντικές αποφάσεις

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Συρία, μετά τη θανάσιμη επίθεση με χημικά και την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump πως θα υπάρξει «μεγάλο τίμημα».
Σήμερα, 9 Απριλίου 2018, αναμένεται η συνεδρίαση του 15μελούς Συμβουλίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την οποία ζήτησε η Ρωσία, μετά τις κατηγορίες του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, πως ο Σύρος πρόεδρος Bashar al Assad θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για μια φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι υποστηρίζουν το «ζώο Assad».
Σήμερα, ο Trump δεσμεύτηκε πως εντός 24 έως 48 ωρών θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη Συρία, κάνοντας λόγο για «ειδεχθή πράξη κατά αθώων».
«Ήταν φρικτό, τρομακτικό», δήλωσε ο Trump με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο.
«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», πρόσθεσε, υποσχόμενος τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών.
Η Μόσχα, από τη μεριά της, κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση με χημικά, στην πόλη Χομς στην κεντρική Συρία σήμερα τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 μαχητές μεταξύ των οποίων και Ιρανοί, τόσο η Ρωσία, όσο και η Δαμασκός.
«Η ισραηλινή επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Τ-4 εξαπολύθηκε από αεροσκάφη F-15 που εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους πάνω από το έδαφος του Λιβάνου», σύμφωνα με στρατιωτική πηγή την οποία επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο SANA.
Από την άλλη μεριά, η ΕΕ εμφανίζεται «μουδιασμένη», περιοριζόμενη να παροτρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επαναφέρει τους ελέγχους του για να εξακριβώσει τους αυτουργούς των χημικών επιθέσεων και ζητά από τη Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς τον Assad για την αποτροπή νέων επιθέσεων.
Πάντως, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του Trump δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στις νέες πληροφορίες για χημική επίθεση σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στην ανατολική Γούτα, στη Συρία.

Επικοινωνία Putin - Erdogan

Την «ανησυχία» του για τις επιθέσεις εναντίον της ανατολικής Γούτα, στη Συρία εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του, Vladimir Putin.
«Ο πρόεδρος Erdogan εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις εναντίον της Ντούμα και της ανατολικής Γούτα», δήλωσε μία πηγή στην τουρκική προεδρία.
Η πηγή υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει για την Τουρκία και τη Ρωσία «να εργαστούν μαζί για να σταματήσουν τους θανάτους αμάχων και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».
Η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις δηλώσεις διασωστών, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, για μια φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» στην Ντούμα, τελευταίο θύλακα υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό τον οποίο το καθεστώς επιδιώκει να ανακαταλάβει προκειμένου να ολοκληρώσει την ανακατάληψη της ανατολικής Γούτα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης