Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Ο Assad θα πληρώσει για τα χημικά - Μόσχα: Κατασκευασμένη η επίθεση

tags :
Trump: Ο Assad θα πληρώσει για τα χημικά - Μόσχα: Κατασκευασμένη η επίθεση
Ο πρόεδρος Putin, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί υποστηρίζουν το Ζώο Assad, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος
(upd) Προάγγελος για βαθύτερη εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων στο συριακό ζήτημα θεωρούνται οι αναφορές για χημική επίθεση στη  Συρία, κάτι που η Δαμασκός αρνείται επίμονα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε σήμερα (8/4/2018) πως ο Σύρος πρόεδρος Bashar al Assad θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για μια φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο  Vladimir Putin ότι υποστηρίζουν το «ζώο Assad».
«Πολλοί νεκροί, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην άμυαλη ΧΗΜΙΚΗ επίθεση στη Συρία.
Η περιοχή της θηριωδίας είναι κλειδωμένη και περικυκλωμένη από τον Συριακό Στρατό, κάνοντάς την εντελώς απρόσιτη στον έξω κόσμο», έγραψε ο Trump στο Twitter.
«Ο πρόεδρος Putin, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί υποστηρίζουν το Ζώο Assad. Μεγάλο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει», έγραψε.
Εξάλλου ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του Trump δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στις νέες πληροφορίες για χημική επίθεση σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στην ανατολική Γούτα, στη Συία.
«Δεν θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εσωτερικής Ασφαλείας και Αντιτρομοκρατίας Thomas Bossert σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυοABC.
«Εξετάζουμε την επίθεση σε αυτό το σημείο», είπε και πρόσθεσε πως οι φωτογραφίες από το συμβάν είναι «φρικτές».

ΕΕ: Να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Bashar al Assad έκαναν χρήση χημικών όπλων εναντίον μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα (8/4/2018) η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.
«Τα στοιχεία δείχνουν άλλη μια επίθεση με χημικά από το καθεστώς» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.
«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι συνεχίζεται η χρήση χημικών όπλων, ειδικά εναντίον άμαχων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα την χρήση των χημικών όπλων και τάσσεται υπέρ μιας άμεσης αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα».
Η ΕΕ παροτρύνει επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επαναφέρει τους ελέγχους του για να εξακριβώσει τους αυτουργούς των χημικών επιθέσεων και ζητά από τη Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς τον Assad για την αποτροπή νέων επιθέσεων.
Η συριακή κυβέρνηση αρνείται ότι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν οποιαδήποτε επίθεση με χημικά εναντίον της πόλης Ντούμα.

Καταδικάζει η Τουρκία

Τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην ανατολή Γούτα καταδίκασε και η Τουρκία με ανακοίνωση, που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
 «Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση, για την οποία υπάρχει ισχυρή υποψία ότι πραγματοποιήθηκε από το καθεστώς, του οποίου το ιστορικό στη χρήση χημικών όπλων είναι γνωστό στη διεθνή κοινότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ρωσία: «Κατασκευασμένη» η επίθεση

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι πληροφορίες για επίθεση με αέριο στη Συρία είναι ψευδείς και οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη βάση τέτοιων «επινοημένων και κατασκευασμένων δικαιολογιών» μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
«Η διάδοση ψευδών ιστοριών για τη χρήση χλωρίου και άλλων δηλητηριωδών ουσιών από τις (συριακές) κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθεί. Άλλη μία κατασκευασμένη πληροφορία για μια φερόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα εμφανίστηκε χθες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.
«Έχουμε προειδοποιήσει πολλές φορές πρόσφατα για αυτές τις επικίνδυνες προκλήσεις.
Ο σκοπός τέτοιων παραπλανητικών συλλογισμών, που στερούνται οποιασδήποτε βάσης, είναι να προστατεύσει τους τρομοκράτες… και να προσπαθήσει να δικαιολογήσει ενδεχόμενη εξωτερική χρήση βίας.»
Υπενθυμίζεται ότι, 30 άμαχοι, μεταξύ αυτών 8 παιδιά, σκοτώθηκαν (8/4/2018) στους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον της πόλης Ντούμα, του τελευταίου θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες στην ανατολική Γούτα, έγινε γνωστό από τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Να σημειωθεί ότι, το υπουργείο Εξωτερικών  των ΗΠΑ σε αναφορά του κάνει λόγο για χημική επίθεση του συριακού καθεστώτος, που χρήζει άμεσης απάντησης της διεθνούς κοινότητας.

Όταν η Μόσχα είχε … προβλέψει μία επίθεση με χημικά

Σύροι αντάρτες, που εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ, ευθύνονται για τις χημικές επιθέσεις στη χώρα αυτή, προκειμένου να αιτιολογηθεί μία νέα αμερικανική επίθεση στη Συρία εναντίον του Assad, είχε υποστηρίξει η Ρωσία τον Μάρτιο του 2018.
Η Μόσχα, στενός σύμμαχος του καθεστώτος Assad, υποστηρίζει πως Αμερικανοί εκπαιδευτές στη νότια Συρία «οργανώνουν» νέες επιθέσεις με χημικά που θα αποτελέσουν τον καταλύτη της δικαιολόγησης επιδρομής των ΗΠΑ στην πολύπαθη αυτή χώρα της Μέσης Ανατολής.
Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για αεροπορικές επιδρομές στα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα και τις υποδομές.
«Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες στη διάθεσή μας ότι οι Αμερικανοί εκπαιδευτές έχουν εκπαιδεύσει μια ομάδα ανταρτών κοντά στην πόλη του At-Tanf, για να οργανώσουν προκλήσεις που αφορούν σε επιθέσεις με χημικά στη νότια Συρία», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, Sergey Rudskoy.
Η Μόσχα και η Δαμασκός έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις επερχόμενες χημικές προκλήσεις και έχουν επισημάνει ότι συνεργάζονται εκπαιδευτές από τις ΗΠΑ και Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες.
Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ, πως το ενδεχόμενο μίας νέας πυραυλικής επίθεσης εναντίον της Συρίας και του Assad, δεν θα μείνει αναπάντητο.
Υπενθυμίζεται ότι, τον  Απρίλιο 2017, σε μία από τις πρώτες «επιχειρήσεις» της κυβέρνησης Trump, οι ΗΠΑ εκτόξευσαν 59 πυραύλους Tomahawk στη Συρία, ως αντίποινα για μία εικαζόμενη χημική επίθεση από το καθεστώς Assad.
Πηγή: Βankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης