Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Κίνα και ΗΠΑ θα αποφύγουν τελικά έναν εμπορικό πόλεμο

tags :
Moody's: Κίνα και ΗΠΑ θα αποφύγουν τελικά έναν εμπορικό πόλεμο
Οι επενδυτές είναι ο μεγάλος χαμένος
 Πεκίνο και Ουάσιγκτον θα επιλέξουν να αποφύγουν εν τέλει έναν εμπορικό πόλεμο, παρά την τρέχουσα ένταση, εκτιμούν οι αναλυτές της Moody's, σημειώνοντας πως μεγάλος χαμένος από τις εξελίξεις είναι οι επενδυτές.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν, οι χρηματιστηριακές αγορές θα βιώσουν μία ακόμη υψηλότερη μεταβλητότητα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της ρητορικής και των πρακτικών από τις δύο πλευρές.
Νωρίτερα σήμερα, 6 Απριλίου 2018, ο Πρόεδρος Donald Trump έκανε γνωστό ότι έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου να αρχίσει να μελετά την επιβολή επιπρόσθετων δασμών, αξίας 100 δισεκ. δολαρίων, σε βάρος της Κίνας.
Στην ανακοίνωση του, υποστηρίζει ότι οι νέοι δασμοί που θέλει να επιβληθούν οφείλονται στα «άδικα αντίποινα της Κίνας» για προηγούμενες ενέργειες των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της εξαγγελίας περί επιβολής δασμών ύψους 50 δισεκ. δολαρίων σε 1.300 κινεζικά προϊόντα.
Όπως είπε, οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των Η.Π.Α. για εμπορικά ζητήματα (USTR) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κίνα «έχει επανειλημμένα επιδοθεί στη χρήση αθέμιτων πρακτικών για να αποκτήσει πνευματική ιδιοκτησία της Αμερικής», ενώ υπογράμμισε ότι η Κίνα «αντί να επανορθώσει την ανάρμοστη συμπεριφορά της, επέλεξε να βλάψει τους αγρότες μας και τις βιομηχανίες μας.
Σημειώνεται πάντως πως οι νέοι αυτοί δασμοί δεν θα τεθούν σε εφαρμογή πριν ολοκληρωθεί η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης για τους δασμούς έως και 25% στα 1.300 και πλέον κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο δήλωσε έτοιμο να «πάει μέχρι τέλους όποιο και αν είναι το τίμημα», σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις νέες απειλές του προέδρου των Η.Π.Α..
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνοήσουν την ένσταση της Κίνας και της διεθνούς κοινότητας και επιμείνουν στα μονομερή και προστατευτικά (εμπορικά) μέτρα, τότε η Κίνα είναι έτοιμη να πάει μέχρι τέλους, όποιο κι αν είναι το τίμημα», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα λάβει νέα ολοκληρωμένα μέτρα για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της χώρας, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στη θέση τους του προστατευτισμού.
Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου επαναλαμβάνει ότι δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο, τον οποίο ωστόσο δεν φοβάται και πρόσθεσε ότι η εμπορική σύγκρουση προκλήθηκε από τις Η.Π.Α..
Χθες καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο οι νέες απειλές Trump τορπίλισαν το θετικό κλίμα, οδηγώντας την Κίνα να εξετάσει προσφυγή στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, κατά της επιβολής δασμών από τις Η.Π.Α..


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης