Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καζακστάν: Προς διευθέτηση η διαμάχη με μεγάλες ενεργειακές εταιρίες για την κατανομή κερδών

Καζακστάν: Προς διευθέτηση η διαμάχη με μεγάλες ενεργειακές εταιρίες για την κατανομή κερδών
Το Καζακστάν κατέθεσε απαίτηση 1,6 δισ. δολ. έναντι ξένων εταιρειών που ανέπτυξαν το πεδίο αερίου Karachaganak το 2015 - Η Eni και η Shell έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια στο έργο
Το Καζακστάν ελπίζει να διευθετήσει μια διαμάχη για την κατανομή των κερδών με παγκόσμιες ενεργειακές εταιρείες που θα αναπτύξουν τον τομέα συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου του Καρατσάγιανκ μέχρι τον Ιούνιο, δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας την Παρασκευή 6/5/2018, αφού οι συνομιλίες επεκτάθηκαν επανειλημμένα.
Η Eni και η Shell έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια στο έργο Karachaganak, το οποίο λειτουργούν από κοινού.
"Οι διαπραγματεύσεις για το έργο Karachaganak είναι μάλλον ενεργές,  έχουμε συναντήσεις σχεδόν καθημερινά, η τελευταία μας συνάντηση ήταν χθες", δήλωσε ο Magzum Mirzagaliyev στους δημοσιογράφους.
"Επειδή οι συνομιλίες είναι μάλλον μεγάλης κλίμακας ... αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το μνημόνιο (στις διαπραγματεύσεις) μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο".
Το Καζακστάν κατέθεσε απαίτηση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι ξένων εταιρειών που ανέπτυξαν το πεδίο αερίου Karachaganak το 2015, σύμφωνα με μία από τις εταιρείες.
Η Eni και η Shell κατέχουν το 29,25% του έργου στο βορειοδυτικό Καζακστάν, ενώ η KazMunayGaz   κατέχει το 10%, η Chevron Corp έχει 18% και η Lukoil κατέχει το 13,5%.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Ενέργειας Kanat Bozumbayev δήλωσε στο Reuters ότι η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία είχε λάβει μια προσφορά από την κοινοπραξία, αλλά κρίθηκε ανεπαρκής.
Το Καζακστάν είχε προγραμματίσει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες μέχρι το τέλος του περασμένου έτους και στη συνέχεια μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης