Διεθνή

Wood Mackenzie: Οι γίγαντες της ενέργειας επενδύουν ξανά – Στα σκαριά 30 μεγάλα έργα

Wood Mackenzie: Οι γίγαντες της ενέργειας επενδύουν ξανά – Στα σκαριά 30 μεγάλα έργα
Τα έργα που ξεκίνησαν φέτος αναμένεται να κοστίσουν περίπου 2,2 δισ. δολ. το καθένα, από 2,7 δισ. δολ. πέρυσι και έως και 9,3 δισ.δολ. το 2009
Οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο είναι έτοιμες για και πρόκειται να εγκρίνουν δαπάνες για περίπου 30 μεγάλα έργα φέτος, σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie Ltd. στις 5 Απριλίου.
Το προηγούμενο έτος εγκρίθηκαν 32 έργα και περισσότερα από όσα εγκρίθηκαν το 2015 και το 2016 μαζί, όταν οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν κατακόρυφη πτώση.
Τα έργα που ξεκίνησαν φέτος αναμένεται να κοστίσουν περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια το καθένα, από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και έως και 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.
Η μέση τιμή για τα έργα του τρέχοντος έτους, τα οποία στοχεύουν σε αποθέματα άνω των 50 MMBOe, θα είναι περίπου $ 44 / boe, από $ 52 πέρυσι.
"Οι εταιρείς εργάστηκαν πολύ σκληρά για να μειώσουν τις δαπάνες, να μειώσουν το εργατικό δυναμικό και να μειώσουν το κόστος", ανέφερε ο Angus Rodger, της  Wood Mackenzie στο Bloomberg.
Οι εταιρείες στοχεύουν σε έργα brownfield, επεκτάσεις και υποθαλάσσιες επενδύσεις, δήλωσε ο Rodger. Τέτοια έργα κοστίζουν λιγότερο και είναι ταχύτερα για να ολοκληρώσουν και να αποπληρώσουν τις επενδύσεις τους, παρόμοια με την επένδυση μικρού κύκλου για σχιστόλιθικο στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Rodger. Ακόμη και τα μεγαλύτερα έργα που εγκαινιάστηκαν πέρυσι, όπως το πεδίο αερίου Leviathan στο Ισραήλ, ξεκίνησαν σε μικρά στάδια.
Η μετάβαση σε μικρά έργα θα μπορούσε να αντιστραφεί το 2019 με διάφορα ογκώδη έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου σε μέρη όπως το Κατάρ, Παπούα Νέα Γουινέα και η Μοζαμβίκη.
Αν αρκετά μεγάλα έργα ξεκινήσουν ταυτόχρονα, οι εταιρείες θα πρέπει να προγραμματίσουν προσεκτικά τις κινήσεις τους για να αποφύγουν τις υπερβάσεις κόστους που έπληξαν παρόμοιες επιχειρήσεις νωρίτερα αυτή τη δεκαετία, δήλωσε ο Rodger.
Η BP και η Statoil ASA συγκαταλέγονται στις πιο δραστήριες εταιρείες σε νέα έργα κατά τη διάρκεια της ύφεσης των τιμών, όταν η δραστηριότητα ήταν χαμηλή και το κόστος μπορούσε να αντιμετωπιστεί, δήλωσε ο Rodger. Η Exxon Mobil Corp. προσχώρησε πρόσφατα στις τάξεις τους, με ένα σχέδιο επιθετικής ανάπτυξης στην λεκάνη Permian, τη Γουιάνα και την Παπούα-Νέα Γουινέα, μεταξύ άλλων τομέων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης