Διεθνή

Καθοδικό σπάσιμο του ΚΜΟ των 200 ημερών από τον S&P στις 2565 (-2,8%) - Ανοδικά πάνω από τις 25 ο VIX

tags :
Καθοδικό σπάσιμο του ΚΜΟ των 200 ημερών από τον S&P στις 2565 (-2,8%) - Ανοδικά πάνω από τις 25 ο VIX
Πάνω από 600 μονάδες η πτώση τoυ DOW
(upd) Sell-off καταγράφει σήμερα (2/4/2018) η Wall Street, καθώς τα αντίποινα που επέβαλε η Κίνα στις ΗΠΑ επανέφεραν στο επίκεντρο την ανησυχία για ενδεχόμενο ξέσπασμα εμπορικού πολέμου, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος δέχεται ισχυρές πιέσεις, στον απόηχο της νέας «επίθεσης» Trump στην Amazon.  
Εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης παρέμειναν κλειστά για τον εορτασμό του Πάσχα των Καθολικών.
Περί τις 21:55, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,5% στις 23.489 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 2,8% στις 2.565 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 3,2% χαμηλότερα, στις 6.835 μονάδες.
Παράλληλα ο δείκτης VIX ξεπέρασε τις 25 μονάδες

Kάτω από τον ΚΜΟ των 200 ημερών ο S&P

O S&P 500, «έσπασε» τον μέσο όρο των τελευταίων 200 συνεδριάσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα της FactSet, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο 2016.
Ο μέσος όρος των τελευταίων 200 συνεδριάσεων, όπως και των 50 τελευταίων συνεδριάσεων, χρησιμοποιείται από τους αναλυτές οι οποίο θέλουν να προσδιορίσουν αν μία μετοχή ή ένας χρηματιστηριακός δείκτης διανύει «bull» ή «bear» αγορά.
Ο τεχνολογικός κλάδος βρέθηκε εκ νέου υπό πίεση σήμερα, καθώς η Amazon βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, κατηγορώντας την ότι δεν καταβάλλει αρκετούς φόρους και ότι λαμβάνει αδικαιολόγητα φθηνές χρεώσεις από την Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων.
«Μόνο ανόητοι, ή χειρότεροι, λένε ότι η ζημιωμένη Υπηρεσία Ταχυδρομείων επωφελείται οικονομικά από την Amazon.
ΧΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, και αυτό θα αλλάξει.
Επίσης, οι λιανοπωλητές που πληρώνουν φόρους κλείνουν καταστήματα σε όλη τη χώρα... δεν είναι ισότιμοι οι όροι!», ανέφερε με σημερινή του ανάρτηση στο «Twitter» ο Trump.
Ο Ρεπουμπλικάνος είχε ήδη αναφέρει από χθες πως η Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων δέχεται οικονομικό πλήγμα από την Amazon, η οποία εφαρμόζει αδικαιολόγητα φθηνές χρεώσεις.
«Μιας και μιλάμε γι' αυτό, λέγεται ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων χάνει κατά μέσο όρο 1,5 δολάρια για κάθε δέμα που παραδίδει για λογαριασμό της Amazon.
Αυτό σημαίνει δισεκατομμύρια δολάρια».
Αν η Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων αύξανε τις τιμές της για τα δέματα, το κόστος διανομής της Amazon θα αυξανόταν κατά 2,6 δισ. δολάρια.
Αυτή η αισχροκέρδεια εις βάρος των Ταχυδρομείων πρέπει να σταματήσει.
Η Amazon πρέπει να πληρώνει το πραγματικό κόστος (και τους φόρους της) τώρα», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.
Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού βουλιάζει σήμερα περισσότερο από 5%, ενώ χαμηλότερα κινείται το σύνολο του κλάδου, με τις μετοχές των Facebook (-3%), Netflix (-5,7%) και Alphabet (-3,6%) όλες να σημειώνουν ισχυρές απώλειες.
Οι ανησυχίες σχετικά με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook άσκησαν ισχυρές πιέσεις στον κλάδο τον περασμένο μήνα, με τη μετοχή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να υποχωρεί κατά 10,4% στο σύνολο του Μαρτίου.
«Φωτεινή» εξαίρεση η μετοχή της Humana, η οποία ενισχύεται κατά 3%, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η Walmart ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την εταιρεία ασφάλισης υγείας.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση το σαββατοκύριακο, ανακοινώνοντας την επιβολή επιπρόσθετων εισαγωγικών δασμών ύψους έως και 25% σε 128 προϊόντα που εισάγονται στη χώρα από τις ΗΠΑ, όπως κατεψυγμένο χοιρινό κρέας, κρασί, φρούτα, ξηρούς καρπούς διαφόρων ειδών.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στους δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο που επέβαλαν οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν, παράλληλα, δασμούς στις εισαγωγές μιας σειράς κινεζικών αγαθών, το ύψος των οποίων θα μπορούσε να φτάσει έως τα 60 δισ. δολ.
Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι οι δασμοί αυτοί συνδυαστικά θα έχουν κόστος 3 δισ. δολ. για αμερικανικές εταιρείες.
Εν τω μεταξύ, νέα σημαντική αύξηση καταγράφεται στον δείκτη CBOE Volatility Index (VIX) για τον S&P 500, αντικατοπτρίζοντας μία ενίσχυση της μεταβλητότητας στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης.
Στις 21:00, ο δείκτης διαμορφώνεται στις 24,6 μονάδες, πάνω από το σημείο κατατεθέν των 20 μονάδων, ενισχυμένος κατά 23%.

Πάνω από 25 μονάδες ο VIX

Σημειώνεται ότι ο VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες, με μία αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό, πτώση του δείκτη VIX σημαίνει και μείωση της αβεβαιότητας, με τις φυσιολογικές τιμές να κυμαίνονται στις 11 μονάδες.
Το ιστορικό χαμηλό του δείκτη, το οποίο σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, είναι 8,84 μονάδες.
Ενδεικτικά, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, ο δείκτης εκτοξεύτηκε πάνω από τις 30 μονάδες, από 15 που διαπραγματευόταν ως εκείνη τη στιγμή, ως απόρροια της «ελεύθερης πτώσης» -άνω του 4%- στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες της Νέας Υόρκης.
Την ίδια ώρα, πτώση καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ.
Περί τις 21:00, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε στο 2,72%, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει στο 2,77%.

Στους τρεις πρώτους μήνες του 2018, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 33,2 μ.β. - η μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδος από το 2016.
Tην προηγούμενη εβδομάδα είχε υποχωρήσει κατά 8,6 μονάδες βάσης, ενώ στο σύνολο του Μαρτίου κατέγραψε πτώση 12,9 μ.β.
Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 2,8%, διαπραγματευόμενο στα 9,4 δολ.  

Απώλειες στις αγορές της Ασίας

Εν τω μεταξύ, με απώλειες έκλεισαν, νωρίτερα, οι αγορές στην Ασία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,31% και στις 21.388,58 μονάδες, μετά την έρευνα της Bank of Japan, η οποία έδειξε πτώση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα, γεγονός που οφείλεται ως επί το πλείστον στους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ.
Μάλιστα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι πολιτικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν πιθανή αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 0,18% στις 3.163,18 μονάδες.
Νωρίτερα, στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο στην Κίνα είχαν δείξει τη βραδύτερη ανάπτυξη των τελευταίων πέντε μηνών τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των Caixin και Markit, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 51 μονάδες, έναντι 51,6 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2018.
Οι νέες παραγγελίες του κλάδου αυξήθηκαν με τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων μηνών, γεγονός που οφείλεται στην υποτονική ζήτηση από τις χώρες του εξωτερικού, ενώ τα επίπεδα παραγωγής ήταν τα ασθενέστερα από τον Νοέμβριο του 2017.
Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 10.888,27 μονάδες, ενώ οριακή πτώση κατέγραψε ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα, κλείνοντας στο -0,07% και τις 2.444,16 μονάδες.
Πηγή:
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης