Διεθνή

Ισραήλ και Τουρκία συζητούν πλέον για αγωγό φυσικού αερίου - Πλήγμα για την Ελλάδα

Ισραήλ και Τουρκία συζητούν πλέον για αγωγό φυσικού αερίου - Πλήγμα για την Ελλάδα
Ο Steinitz συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του τη δυνατότητα κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία.
Η Τουρκία και το Ισραήλ συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες τους επόμενους μήνες, για να συζητήσουν ένα σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ισραηλινή ΑΟΖ μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα (13/10) στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Yuval Steinitz.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του 23ου World Energy Congress, αφού έκανε λόγο για «έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών», δήλωσε βέβαιος ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και να υπάρχουν καλές σχέσεις και οικονομική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ».
Ο Steinitz δήλωσε ακόμη, ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Berat Albayrak συζήτησαν για την ενέργεια και ιδιαίτερα τη δυνατότητα κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία.
Όπως είπε «φυσικά εξετάζουμε την εξαγωγή φυσικού αερίου σε άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία, την Αίγυπτο η οποία έχει επίσης έναν αγωγό, την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά η τουρκική επιλογή είναι πολύ σημαντική».
Ο Ισραηλινός υπουργός εκτιμά, ότι τα κοιτάσματα στην Ισραηλινή ΑΟΖ μπορεί να αποδώσουν περίπου 3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Είπε ακόμη, ότι το Ισραήλ θα επιθυμούσε τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στον τομέα της ισραηλινής ενέργειας και στην εξερεύνηση των μελλοντικών πηγών φυσικού αερίου.
Η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική φυσικά για την Ελλάδα, η οποία με τη συμφωνία με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο είχε εναλλακτική διαδρομή προμήθειας φυσικού αερίου.
Τώρα, μετά την κατάρρευση του αγωγού South Stream που θα προμήθευε με ρωσικό φυσικό αέριο τη χώρα μας από το Burgas της Βουλγαρίας, βλέπει ακόμη και την διασύνδεση με υποθαλάσσιο αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας να τίθεται εν αμφιβόλω.
Αντιθέτως, η Τουρκία μέσα σε λίγο καιρό ενισχύεται ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, καθώς μετά την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη, τη συμφωνία με τη Ρωσία για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Μαύρης Θάλασσας, που θα προμηθεύει επίσης την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, τώρα βλέπει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο και το Ισραηλινό φυσικό άεριο να διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης