Διεθνή

Ναsser: Στόχος για το β εξάμηνο του 2018 το IPO της S.Aramco και άντληση 100 δισ από το 5%

Ναsser: Στόχος για το β εξάμηνο του 2018 το IPO της S.Aramco και άντληση 100 δισ από το 5%
Για σχεδόν δύο χρόνια, αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ξανά και ξανά ότι η δημόσια εγγραφή ήταν «σε καλό δρόμο» για το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Αλλά για πρώτη φορά τον μήνα αυτό πρότειναν να καθυστερήσει μέχρι το 2019
Τις προοπτικές μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς της γιγαντιαίας πετρελαϊκής εταιρίας ενόψει του σκεπτικισμού των επενδυτών και της κυβέρνησης για το πότε και πού θα συμβεί, υπερασπίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco.
«Υπάρχει πολλή δουλειά που συνεχίζεται, η IPO (Αρχική δημόσια προσφορά) συνεχίζεται» δήλωσε ο Amin Nasser στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη, επαναλαμβάνοντας ότι η εταιρεία θα είναι έτοιμη για την ειαγωγή στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η κυβέρνηση είναι αυτή που θα πάρει την τελική απόφαση.
Ο τόπος και το timing υπόκεινται στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη διαδικασία. Το μέγεθος και η πολυπλοκότητα της εταιρείας απαιτούν χρόνο» είπε μεταξύ άλλων ο CEO της Saudi Aramco.
Για σχεδόν δύο χρόνια, αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ξανά και ξανά ότι η δημόσια εγγραφή ήταν «σε καλό δρόμο» για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Αλλά για πρώτη φορά τον μήνα αυτό πρότειναν να καθυστερήσει μέχρι το 2019.
Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελπίζουν να συγκεντρώσουν ρεκόρ 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων πωλώντας ένα μερίδιο 5%.
Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι η διεθνής IPO αποδεικνύεται δύσκολη για διαφόρους λόγους.
Πρώτον, ο πρίγκιπας Mohammed έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα έπρεπε να αποτιμηθεί σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο, κάτι που δεν θεωρείται ρεαλιστικό από την πλευρά του Βασιλείου.
Επίσης, οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας αγωνίζονται επίσης να συμβιβάσουν την επιθυμία τους για τη μεγαλύτερη δυνατή ομάδα κεφαλαίων για να επιτύχουν υψηλή αποτίμηση, πιθανώς στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, με την προτίμησή τους για χαλαρή ρύθμιση, η οποία θα οδηγούσε στο Χονγκ Κονγκ.
Ο υπουργός πετρελαίου Khalid Al-Falih, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αναγνώρισε ότι ορισμένοι Αμερικανοί επενδυτές είχαν αργά υπογράψει τη μεταρρύθμιση που πρότεινε ο πρίγκιπας Mohammed που ονομάστηκε "Όραμα 2030" επειδή επικεντρώνονται σε μερίσματα.
«Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όταν κατατάξουμε την Aramco και συζητήσουμε πόσα χρήματα θα δοθούν στους επενδυτές», δήλωσε σε ομιλία του το Σάββατο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης