Διεθνή

Anadolu: Στόχος της Τουρκίας να γίνει εμπορικός κόμβος φυσικού αερίου

Anadolu: Στόχος της Τουρκίας να γίνει εμπορικός κόμβος φυσικού αερίου
Ο κ. Irgit συνέστησε επίσης, να ενισχυθεί η ανταγωνιστική θέση στην αγορά της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας BOTAS.
Η Τουρκία θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες να γίνει εμπορικός κόμβος φυσικού αερίου και όχι απλώς ένα διαμετακομιστικό κέντρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκικού Ομίλου Accenture Energy, Hakan Irgit, στο πρακτορείο Anadolu.
Ο κ. Irgit συνέστησε επίσης, να ενισχυθεί η ανταγωνιστική θέση στην αγορά της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας BOTAS και να γίνει ένας ισχυρός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς.
Αλλά και ο ερευνητής ενέργειας του Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Τουρκίας (SETA) Erdal Tanas Karagol, συμφωνεί ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει και να γίνει ένα κομβικό σημείο εμπορίου, με το επιχείρημα ότι η θέση της είναι πιο ορθολογική από ένα διαμετακομιστικό κόμβο.
"Εμείς θα πρέπει να επικεντρωθούμε, στο να είναι η χώρα ένα κομβικό σημείο εμπορίου φυσικού αερίου, καθώς έχει πολλές πηγές γύρω της, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ, το Ιράν και το Τουρκμενιστάν, που θα μπορούσαν να περάσουν από την Τουρκία», τόνισε.
Για να επιτευχθεί αυτό, όπως είπε ο Karagol, η Τουρκία θα πρέπει να αναπτύξει τις υποδομές διέλευσης και αποθήκευσης  φυσικού αερίου.
«Με αυτά τα βήματα μπορούμε να γίνουμε ένας εμπορικός κόμβος φυσικού αερίου» και πρόσθεσε ότι «πολλές εταιρείες εξαγωγής φυσικού αερίου μπορούν να λειτουργήσουν στην Τουρκία, καθώς και με την απελευθέρωση της αγοράς, η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να καθοριστεί στην Τουρκία».
Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 55% της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας.
Το Ιράν προμηθεύει περίπου το 16% και το Αζερμπαϊτζάν προμηθεύει περίπου 13%.
Οι τρεις αυτές χώρες είναι οι κύριοι προμηθευτές των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας, με το υπόλοιπο να παρέχεται μέσω εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία, τη Νιγηρία και το Κατάρ.
Ο κ. Karagol σημείωσε επίσης, ότι «το Ιράν χρειάζεται νέες αγορές για να πουλήσει την ενέργειά του και επιθυμεί να έχει καλύτερες σχέσεις με τις ξένες αγορές, ενώ το Τουρκμενιστάν είναι μια άλλη χώρα που έχει ως στόχο να αυξήσει τις εξαγωγές της προς τα ανατολικά και δυτικά».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης